ΘΡΥΛΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΓΕΝΝΗΣΑΝ ΓΑΜΟΙ ΔΥΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

 
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ

Αυτά, τα άλλα συντηρημένα και άλλα ερειπωμένα κτίρια στην Πειραιώς, που στεγάζουν  την ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, ξέρετε τι ήταν στο παρελθόν; Ήταν το εργοστάσιο και η κατοικία της οικογένειας Σικιαρίδη με τα Ελληνικά Υφαντήρια.

Η ιστορία των “Ελληνικών Υφαντήριων” μοιάζει με παραμύθι. Ξεκινάει από τον 19ο αιώνα και την κοσμοπολίτικη Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ένας χώρος όπου η οικογένεια Σικιαρίδη και η οικογένεια Αμπαζόγλου, δεμένες με γάμους μεταξύ τους, ίδρυσαν μία από τις πιο μεγάλες και θρυλικές εριουργίες. Στον χώρο της οδού Πειραιώς στέγασαν το εργοστάσιο και τις οικίες τους.

Υπάρχει και ένα ντοκιμαντέρ που έγινε για τον χώρο που ανήκε κάποτε στην οικογένειά μας”, λέει η αρχιτέκτων Ελισάβετ Σικιαρίδη, που μαζί με τον αδελφό της Σίμο Σικιαρίδη είναι οι αφηγητές στο διάρκειας 18 λεπτών ντοκιμαντέρ «Fabric». Μια ταινία με τον κύκλο της ζωής των «Ελληνικών Υφαντηρίων», και παράλληλα είναι μία ιστόρηση στο πως ζούσαν και εργάζονταν οι αστοί υπήκοοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. «Ομόνοια, Πίστις, Εργασία», διαβάζουμε σε ένα μαρμαρόγλυπτο ρητό που υπάρχει ακόμη σ’ ένα από τα ερειπωμένα κτίρια.

Ιδρυτής του εργοστασίου ήταν ο Σίμος Σικιαρίδης, παππούς της Ελισάβετ και του Σίμου. Πριν από το 1924 οι δουλειές απλώνονταν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μέχρι την Δύση, από όπου αγοράζονταν τα υφάσματα. Αλλά όταν οι οικογένειες Σικιαρίδη και Αμπαζόγλου αποφασίζουν να εγκατασταθούν στην Αθήνα, γεννιέται η ιδέα της παραγωγής μαλλιού για την κατασκευή υφασμάτων. Τα «Ελληνικά Υφαντήρια» συντελούν στην εκβιομηχάνιση της χώρας. Οι Αμπαζόγλου είχαν μεγάλη δράση ως έμποροι σιτηρών στην Κωνσταντινούπολη. Οι Σικιαρίδηδες είχαν αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα μέσα στην Ανατολία και τη Βηρυττό. Όταν ήρθαν στην Αθήνα, αγόρασαν οικόπεδα στην…

Η συνέχεια εδώ:...nikosonline.gr