Ο Caravaggio και τα Αγια παθη

 
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ

Υπήρξε μια μακρόχρονη περίοδος στην ανθρώπινη ιστορία, όπου η πανίσχυρη και πάμπλουτη Χριστιανική εκκλησία ξόδευε αμύθητους θησαυρούς για να χτίζει επιβλητικούς ναούς, ενώ παράλληλα πλήρωνε απίστευτα ποσά σε μεγάλους καλλιτέχνες για να ασχολούνται με θρησκευτικά θέματα. Μεγάλοι ζωγράφοι και γλύπτες πληρώνονταν αδρά για να αναπαριστούν εικόνες από την Βίβλο.

Έχοντας μια ιδιαίτερη αδυναμία στον Caravaggio συγκέντρωσα κάποια αριστουργήματα του με τα Άγια πάθη του Ιησού, για να τα δούμε παρέα.

Ο Ενταφιασμός: The Entombment of Christ, έργο φτιαγμένο κατά τα έτη 1603–1604 για την εκκλησία Santa Maria in Vallicella (the Chiesa Nuova), ένας ναός που χτίστηκε μετά από παραγγελία του πάπα. Σήμερα εκεί βρίσκεται ένα αντίγραφο του πίνακα, ενώ το αυθεντικό έργο βρίσκεται στην Vatican Pinacoteca. Το έργο έχουν αντιγράψει κατά καιρούς μεγάλοι ζωγράφοι, όπως: RubensFragonardGéricault και Cézanne.

Η σύλληψη του Ιησού: The taking of christ έργο του 1602 που βρίσκεται στην Εθνική πινακοθήκη της Ιρλανδίας. Στον πίνακα υπάρχουν 7 φιγούρες. Από αριστερά ο Ιωάννης, ο Ιησούς, ο Ιούδας, τρεις στρατιώτες και ένας άντρας που κρατάει το φανάρι. Είναι η στιγμή που ο Ιούδας φιλάει τον Ιησού για να δώσει το σήμα στους στρατιώτες να τον συλλάβουν.

Ο άπιστος Θωμάς: The Incredulity of Saint Thomas”. Αυτό το εκπληκτικής σύλληψης έργο, που είναι φτιαγμένο κατά τα έτη 1601-1602 και βρίσκεται στο Potsdam της Γερμανίας, ο Caravaggio μας δείχνει τον Θωμά να βάζει το δάχτυλο του μέσα στην πληγή του Ιησού, για να πειστεί πως όλα είναι αλήθεια…

Η συνέχεια εδώ:...nikosonline.gr