Διασημοι ζωγραφοι εκαναν το πορτραιτο της μανας τους

 

Από τον Lucien Freud, που πέρασε περισσότερες από 4.000 ώρες ζωγραφίζοντας τη μητέρα του, μέχρι τον John Whistler, του οποίου το πορτρέτο της μητέρας του έχει γίνει ένα από τα πιο διάσημα έργα του, σας παρουσιάζω σήμερα 10+1 πίνακες, όπου διάσημοι ζωγράφοι, έφτιαξαν το πορτραίτο της μητέρας τους. Για να γιορτάσουμε την Ημέρα της Μητέρας, εδώ είναι οι 10+1 αγαπημένα μου πίνακες, με χρονολογική σειρά...

Rembrandt: Ο Ρέμπραντ χρησιμοποιούσε συχνά τη μητέρα του Νίλτζεν Γουίλενσντρι ως μοντέλο. Αυτός ο πίνακας (1629), αιχμαλωτίζει το βλέμμα με τη γοητεία του, με τα φυσικά σημάδια της γήρανσης, τα βαθουλωμένα μάτια, το ρυτιδιασμένο δέρμα. Παρατηρώντας το σε καθηλώνει.

Paul Cézanne: Η μητέρα του καλλιτέχνη, έργο του 1867. Της είχε τρομερή αδυναμία, γιατί ήταν μια ρομαντική γυναίκα που τον υποστήριζε και ενθάρρυνε την καριέρα του, αλλά και ο πατέρας του, που ήταν επιτυχημένος τραπεζίτης, τον υποστήριζε με τον δικό του τρόπο. Οικονομικά.

Henri de Toulouse-Lautrec: Η μητέρα του καλλιτέχνη, Κόμισσα Αντέλ ντε Τουλούζ -Λοτρέκ, παίρνοντας τον πρωινό καφέ της στο Μαλρομέ Σατό, 1881-83.

Vincent van Gogh: Πορτραίτο της Μητέρας του Καλλιτέχνη (1888). Η εισαγωγή του Βαν Γκογκ στην τέχνη έγινε μέσω της μητέρας του, Άννας Καρμπέντους Βαν Γκογκ, η οποία ήταν και η ίδια ερασιτέχνης καλλιτέχνης. Αυτό το πορτραίτο το έκανε βλέποντας μια ασπρόμαυρη φωτογραφία της. Τα χρώματα ήταν εντελώς δικής του έμπνευσης.

Pablo Picasso: Πορτρέτο της Μητέρας του Καλλιτέχνη (1896) και μάλιστα φτιαγμένο όταν ο Πικάσο ήταν στην ηλικία των…

Η συνέχεια εδώ:..nikosonline.gr