Οι μαναδες του Ελληνικου σινεμα

 
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ
 
Κάθε χρόνο, την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου συναντάμε την γιορτή της μητέρας. Το πρόσωπο που θεωρείται το πιο αγαπημένο όλων. Η μάνα έχει απασχολήσει όλες τις μορφές τέχνης και φυσικά και τον κινηματογράφο. Οι αθάνατες Ελληνίδες μανάδες του σινεμά άφησαν εποχή.
 
Υπάρχουν πολλές και άξιες ηθοποιοί που έχουν παίξει τις μανάδες. Διάλεξα τις πιο χαρακτηριστικές.
 
Ελένη Ζαφειρίου
 
Η Ελένη Ζαφειρίου (1916 – 2004), ηθοποιός του θεάτρου και η Νο 1 μάνα του Ελληνικού κινηματογράφου. Στις περισσότερες κινηματογραφικές ταινίες που συμμετείχε υποδυόταν τη μάνα των πρωταγωνιστών. Πονεμένη και βασανισμένη, χήρα ή σύζυγος του Ορέστη Μακρή, πάντα υπομονετική και λιγομίλητη… Υπήρξε «Μάνα» της Έλλης Λαμπέτη, της Αλίκης Βουγιουκλάκη, της Τζένης Καρέζη, του Γιώργου Κωνσταντίνου, του Αλέκου Αλεξανδράκη, του Νίκου Ξανθόπουλου (σε 20 ταινίες έκανε την μάνα του) κτλ. και έχει μεγαλώσει γενιές ηθοποιών και γενιές θεατών! Α, μην το ξεχάσω, ήταν και η μάνα στην “Θεία απ’ το Σικάγο”.
Μαίρη Μεταξά
 
Χαρακτηριστικοί είναι οι ρόλοι που ερμήνευσε στον ελληνικό κινηματογράφο ως Κωνσταντινουπολίτισσα - και τις περισσότερες φορές υπερπροστατευτική - μητέρα του Κώστα Βουτσά. Ακόμα και στο σίριαλ “Ο ονειροπαρμένος” έκανε την μάνα του. Ήταν τέτοιο το δέσιμο τους, που ο Βουτσάς ήταν αυτός που ήταν στο πλευρό της όταν έφευγε απ' τη ζωή.
 
Η εμφάνιση της ως Πολυξένη Κοπέογλου, μαμά του Ευτύχιου - Κώστα Βουτσά, στην ταινία “Το Ανθρωπάκι” (1969), θέλοντας να χωρίσει τον γιόκα της από την άστατη Μάρθα Καραγιάννη, έκανε τεράστια επιτυχία. Το αξάν της Πολίτισσας το είχε αναδείξει ήδη από το 1967, όταν πάλι ως μητέρα του Βουτσά τα έκανε μπάχαλο στην ταινία  “Νύχτα Γάμου”. Συνολικά έπαιξε σε 40 κινηματογραφικές ταινίες. Στη προσωπική της ζωή δεν έγινε μάνα, διότι δεν είχε παντρευτεί ποτέ και δεν είχε παιδιά.
 
Μαρίκα Κρεβατά
 
Δεν φτάνει που ήταν η μαμά της Γκέλυς Μαυροπούλου καθιερώθηκε και ως μάνα στον Ελληνικό κινηματογράφο και μάλλον είναι η μοναδική που έπαιξε πάντα σε κωμωδίες, έχοντας το χάρισμα μίας μεγάλης κωμικής ηθοποιού.
 
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς: Το ρόλο της στην κωμωδία “Εταιρία Θαυμάτων” όπου έκανε τη μητέρα της (ίδιας της κόρης της)  Γκέλυς Μαυροπούλου, την νεόπλουτη στο “Κόσμος και Κοσμάκης” δίπλα στον Σταυρίδη ή την εκπληκτική της εμφάνιση στην κωμωδία “Η Κόμισσα της Φάμπρικας”, στην οποία κάνει τη μητέρα ενός αστυφύλακα και ταυτόχρονα τη μαχητική αριστερή. Φυσικά αν και σε ολιγόλεπτο πέρασμα θα μείνει για πάντα η «κυρία Παπασταύρου» («του Θεμιστοκλή, βεβαίως, βεβαίως»), μητέρα της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο “Ξύλο Βγήκε απ’ τον Παράδεισο”…
 
Τζόλυ Γαρμπή
 
Η Τζόλυ Γαρμπή, από τα νιάτα της είχε μια ειδικότητα στο ρόλο της μητέρας και πάντα βρισκόταν ανάμεσα στον στρυφνό πατέρα και στα ατίθασα παιδιά. Έχει μείνει στη μνήμη μας ως η μητέρα του Ντίνου Ηλιόπουλου σε δυο ταινίες: στον «Ατσίδα» και στο «Μερικοί το Προτιμούν Κρύο». Δεν θα ξεχάσω, κάποια στιγμή στην δεκαετία του ’80, η Αλίκη την έκλεισε για μια δουλειά και η κ. Γαρμπή μέχρι να ξεκινήσουν οι πρόβες, έτρεξε και έκανε ένα face lifting για να δείχνει φρέσκια. Όταν την είδε η Αλίκη της είπε χαριτολογώντας: “Βρε Τζόλυ μου την…
Η συνέχεια εδώ:...nikosonline.gr