Ενα απογευμα στο Μουσειο Γουλανδρη

 
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ

Όταν άνοιξε γινόταν ένας πανικός. Ήταν πολύ ευχάριστο να βλέπεις όλες αυτές τις ατέλειωτες ουρές κόσμου να περιμένει υπομονετικά να δει το καινούργιο μουσείο αλλά και τα έργα τέχνης. Ήταν όμως και ταλαιπωρία και για να λέμε και την αλήθεια, δεν το ευχαριστιόσουν με τόσο πλήθος.

Αποφασίσαμε να ξαναπάμε τώρα που έχουν ηρεμήσει τα πράγματα για να απολαύσουμε με ησυχία και το μουσείο αλλά και όλη την αριστουργηματική συλλογή έργων τέχνης του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή. Όχι ακριβώς όλη, μια και απ’ ό,τι έμαθα εκτίθεται μόνο το 40% των έργων της συλλογής, αλλά κάθε τόσο θα ανανεώνονται τα εκθέματα. Εκτός από τον πρώτο όροφο που όλα τα έργα θα είναι μόνιμα εκεί.

Στον ΠΡΩΤΟ ΟΡΟΦΟ, κάτω από τον τίτλο Modern Art Classics – εκτός από το αριστούργημα του El Greco – τα υπόλοιπα έργα είναι από το 1870 -1945. Θα δείτε μπροστά σας ζωντανά αριστουργήματα των: Van Gogh, Cézanne, GauguinMonetDegasPicassoRodinChagall κ.α. Τα χάνεις με τόσα έργα και τόσο μεγάλα ονόματα.

Στον ΔΕΥΤΕΡΟ ΟΡΟΦΟ, η ταμπέλα γράφει Glimpses of the 20th century, που σημαίνει “Ματιές στον 20ο αιώνα”. Εδώ είδαμε έργα των: Giacometti, Lichtenstein, Pollock, Francis Bacon, Modigliani, De Chirico κ.α.

Στον ΤΡΙΤΟ ΟΡΟΦΟ, εκεί που είναι η Μοντέρνα Ελληνική Τέχνη, υπάρχουν Παρθένης, Μπουζιάνης, Χατζηκυριάκος Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης, Τέτσης, Μυταράς, Γαϊτης, Γιώργος Ρόρρης, Αλέξης Ακριθάκης κ.α.

Στον ΤΕΤΑΡΤΟ ΟΡΟΦΟ υπάρχουν κάποια έργα Σύγχρονης Ελληνικής τέχνης μεταξύ των οποίων δύο γλυπτά της Χρύσας και της Σοφίας Βάρη αλλά και Takis, Γιάννης Κουνέλλης, Κώστας Τσόκλης κ.α.

Ήξερα ότι θα δω κάποια αριστουργήματα πολύ μεγάλων ζωγράφων, ήξερα ότι είχε έργα των μεγάλων ιμπρεσιονιστών, ήξερα ότι υπήρχαν κάποιοι Έλληνες, αλλά δεν…

Η συνέχεια εδώ: ...nikosonline.gr