ΚΟΜΠΑΡΣΟΣ, Η ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ

 
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ

Όλοι λίγο πολύ ξέρουμε την ιστορία του Clint Eastwood από τα περίφημα σπαγγέτι western και μετά. Σήμερα θα ασχοληθώ με τον Eastwood στα πρώτα του χρόνια. Τότε που ήταν νεαρός και το Hollywood προσπαθούσε να τον κάνει γνωστό ως pin up boy. Φυσικά και απέτυχαν. Τον τύπο του τον βρήκε ο Sergio Leone που τον έκανε πρωταγωνιστή ως άντρα σκληρό, αμίλητο κι’ αγέλαστο.

Ο Clint Eastwood γεννήθηκε 31 Μαΐου 1930 στο Saint Francis Memorial Hospital στο San Francisco, της California, και οι νοσοκόμες του έδωσαν το παρατσούκλι “Σαμψών”, επειδή γεννήθηκε 5.2 κιλά. Λίγο μετά απέκτησε και μια αδελφούλα, την Jeanne.

Στο σχολείο ήταν μέτριος μαθητής, γι’ αυτό και οι γονείς του αναγκάστηκαν και τον έγραψαν και στα θερινά μαθήματα μπας και καταφέρει να πλησιάσει τους υπόλοιπους συμμαθητές του. Οι επιδόσεις του δεν έφτιαξαν και το σχολείο υποχρέωσε τους γονείς του να τον πάνε σε άλλο, από το οποίο κανείς δεν ξέρει αν τελικά αποφοίτησε.

Ξεκίνησε την ζωή του κάνοντας διάφορες δουλειές. Από το παιδί που κουβαλάει τα σύνεργα του γκολφ, φορτοεκφορτωτής, ναυαγοσώστης, σε σουπερμάρκετ κτλ. μέχρι που το 1951– την εποχή του πολέμου με την Κορέα - μπήκε στον στρατό. Ποτέ όμως δεν πήγε στο μέτωπο, τον χρησιμοποιούσαν σε βοηθητικές δουλειές. Μια μέρα στο στρατόπεδο κατέφθασε ένα συνεργείο του CBS για κάποια γυρίσματα. Ο νεαρός Eastwood με το παρουσιαστικό του (1.93 ύψος) εντυπωσίασε έναν οπερατέρ και τον πρότεινε στον σκηνοθέτη. Αλλά το παιδί, δεν ήξερε που πάνε τα τέσσερα. Δεν ήξερε πως να σταθεί, πως να περπατήσει, να μιλήσει... ,κοινώς κόμπλαρε μπροστά στην κάμερα. Ο σκηνοθέτης τον ρώτησε αν θέλει να παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής, ο Eastwood δέχτηκε, και μ’ αυτόν τον όρο τον προσέλαβε με 100 δολάρια την βδομάδα, ως κομπάρσο.

Τον Μάϊο του 1954 (24 ετών) πέρασε την πρώτη του σοβαρή οντισιόν για ένα καλό ρόλο στην ταινία “Six Bridges to Cross”, αλλά ο σκηνοθέτης τον απέρριψε. Ακολούθησαν κι’ άλλες ανεπιτυχείς οντισιόν και τελικά πήρε ένα μικρό ρολάκι στην ταινία “Revenge of the Creature (1955). Με αναπτερωμένο ηθικό έπαιξε μερικούς ακόμα ασήμαντους ρόλους στις ταινίες “Lady Godiva of Coventry”, “Tarantula”, “Never Say Goodbye” “Star in the Dust κτλ. και το καλοκαίρι του 1955 υπέγραψε για ένα ρόλο στην τηλεοπτική σειρά του NBC “Allen in Movieland”. Παρ’ όλα αυτά η Universal δεν ανανέωσε το συμβόλαιο του και τον Οκτώβριο του 1955 έμεινε ξεκρέμαστος.

Άλλαξε ατζέντη, και χωρίς συμβόλαιο αποκλειστικότητας με κάποιο studio ή εταιρία ξεκίνησε πάλι να παίζει μικρούς ρόλους σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, μέχρι που ήρθε ένας βασικός ρόλος στην Western σειρά “Rawhide”, του CBS. Η σειρά πέτυχε και ο Eastwood - 28 ετών – έδειξε για πρώτη φορά ενδιαφέρον για την σκηνοθεσία. Έπεισε τους παραγωγούς να τον αφήσουν να σκηνοθετήσει μερικά trailer της σειράς, αλλά δεν του έδωσαν ποτέ να σκηνοθετήσει ένα επεισόδιο. Τουλάχιστον όμως, επειδή είχε επιτυχία η σειρά από εκεί που ξεκίνησε με αμοιβή $750 το επεισόδιο, προς το τέλος είχε καταφέρει να παίρνει…

Η συνέχεια εδώ: ...nikosonline.gr