ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ
Βλέπειας κάτι μπροστά σου και λές ''Δεν είναι αληθινό, κάτι άλλο είναι... ''. Μου έχει συμβεί προσωπικά. Δεν θυμάμαι με πόσα χρόνια καθυστέρηση είδα την ταινία του 1961, πάντως εγώ ήμουνα πιτσιρικάς. Την ξαναείδα, και την ξαναείδα την ταινία, την μοναδική που σκηνοθέτησε ο ίδιος ο Μάρλον Μπράντο. Και όταν βγήκε κασετοεργαλείο, την πρώτη που αγόρασα ήταν αυτή. Η Εκδίκηση είναι Δική μου.
Ο τίτλος του φιλμ είναι One-Eyed Jacks. Ήταν η πρώτη φορά που είδα τον θεό του σινεμά. Και σκέφτηκα ότι αυτό που βλέπω δεν υπάρχει. Όλοι οι άλλοι ηθοποιοί δεν συγκρίνονται με τον Μάρλον Μπράντο. Ο άνθρωπος είναι μια κατηγορία μόνος του. Σχολή. Διαμάντι μοναδικό.
Δεν μ' ενδιάφεραν τα όσα γράφανε για την εν λόγω ταινία όπου αναδεικνύανε η ιδιαιτερότητα του ανθρώπινου χαρακτήρα του. Απ' όλη την περιπέτεια που συνόδευε το γύρισμα αυτού του ξεχωριστού ουέστερν. Και μετά, τα ασταμάτητα ρεπορτάζ για την άστατη και ταραχώδη προσωπική ζωή του Μάρλον Μπράντο.
Αδιάφορο ότι έκανε κέφι τις εξωτικές γκόμενες, ασιάτισσες και πολυνήσιες, όχι λευκές. Ότι πήγαινε και με άνδρες, έκανε 11 παιδιά, μέσα και τα υιοθετημένα, υποστήριζε τους ινδιανούς κλπ κλπ.
Το βλέμμα του Μπράντο μπροστά στην κινηματογραφική κάμερα δεν υπήρξε και δεν υπάρχει ηθοποιός να το συλλάβει. Να το αποδώσει. Γεννήθηκε μ' αυτό. Δεν το απέκτησε. Δεν το διδάχτηκε. Κάθε τι μεγάλο δεν φτιάχνεται εδώ, έρχεται από το πουθενά, που δεν είναι το πουθενά, έχει όνομα.
Ο Μ.Μ γεννήθηκε το 1924, Απρίλιο βέβαια, και πέθανε το 2004, σα σήμερα πρώτη Ιουλίου. Στα 23 του με σκηνοθεσία Ελία Καζάν έπαιξε στο θέατρο το ρόλο του αμόρφωτου και πρωτόγονου εργάτη, πολωνικής καταγωγής Στάνλεϋ Κοβάλσκι, στο Λεωφορείο ο Πόθος του Τενεσύ Ουίλιαμς. Ο θεός του σινεμά είχε συμμετοχή σε ασήμαντες ταινίες, ολότελα προσβλητικές του ταλέντου του. Γιατί;
Ποτέ δεν πήρε σοβαρά τη ζωή ο Μπράντο, και τη δουλειά του ως ηθοποιός. Και αισθανόταν μια ικανοποίηση να γελοιοποιεί τον εαυτό του. Δεν υπάρχει άλλη... ερμηνεία στις αποφάσεις του, στη συμπεριφορά του. Και ό ίδιος εμμέσως πλην σαφώς το ομολογεί στην αυτοβιογραφία του.
Διαβαστε ακομα: