ΟΙ ΔΕΚΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΛΟΠΕΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ!

 
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ

Η ανεύρεση των κλεμμένων έργων τέχνης του Pablo Picasso και του Piet Mondrian της Εθνικής μας πινακοθήκης, μου έδωσε την έμπνευση να ψάξω να βρω πόσες τέτοιες αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν υπάρξει στην ιστορία. Και βρήκα δέκα μεγάλες κραυγαλέες κλοπές, που ακόμα και σήμερα μοιάζουν κινηματογραφικές- μην πω μυθικές. Από τη “Μόνα Λίζα” στην “Κραυγή” του Munk, η ανθρωπότητα έχει ζήσει αρκετές κλοπές έργων τέχνης. Έργα απίστευτης ιστορικής και οικονομικής αξίας που έκαναν «φτερά», άλλα εκ των οποίων βρέθηκαν κι’ άλλα όχι. Εδώ σας έχω όλες τις περιπτώσεις…

1. Η κλοπή της Μόνα Λίζα από το Λούβρο (1911)

Η Mona Lisa του Leonardo DaVinci είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα τέχνης στον κόσμο. Και έγινε γνωστό 110 χρόνια πριν, όταν ο Vincenzo Peruggia, αποφάσισε να την κλέψει για να την επιστρέψει στην πατρίδα της, την Ιταλία. Ο Peruggia με την κίνηση του αυτή θεωρούσε ότι βοηθούσε στον πολιτιστικό επαναπατρισμό – πίστευε ότι ο Ναπολέων λεηλάτησε ένα σημαντικό κομμάτι της ιταλικής κληρονομιάς και ήταν αποφασισμένος να τον επιστρέψει στην πατρίδα του. Προσπαθώντας μετά από 28 μήνες να μεταφέρει το έργο σε έναν έμπορο έργων τέχνης της Φλωρεντίας, ο έμπορος τον «έδωσε» στεγνά.

2. Η πιο ακριβή ληστεία μέχρι σήμερα (1990)

Νωρίς το πρωί, μια μέρα μετά την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου, άνδρες μπήκαν στο Μουσείο Isabella Stewart Gardner στην Βοστώνη και έκλεψαν έργα αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Ανάμεσα σε αυτά ήταν η “Συναυλία” (περ. 1664), ένας από τους 34 γνωστούς πίνακες του Vermeer, ένα έργο του Rembrandt του 1633 με μια βάρκα που περιηγείται στα θυελλώδη νερά, ένα έργο του Manet κ.α. Έκτοτε τα κάδρα στο μουσείο έχουν μείνει κενά για να μην ξεχαστεί ποτέ αυτή η κλοπή.

3. Πέντε αριστουργήματα (2010)

Το 2010 ένας άντρας με το ψευδώνυμο «Spiderman» έκλεψε πέντε μεγάλα έργα τέχνης από το Μουσείο d’Art Moderne de la Ville στο Παρίσι. Ο Vjeran Tomic (Βρέτζαν Τόμιτς) μπήκε στις 3 μετά τα μεσάνυχτα στο μουσείο ψεκάζοντας με οξύ ένα παράθυρο. Έκλεψε το “Pastriale” του Henri Matisse (1905) και πήρε έργα των Amedeo Modigliani, Fernand Léger, Pablo Picasso και Georges Braque. Ο Τόμιτς πιστεύεται ότι εργαζόταν με προμήθεια για έναν έμπορο με το όνομα Jean-Michel Corvez, ο οποίος ήθελε να τα πουλήσει. Τον έπιασαν και καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση. Τα έργα δεν βρέθηκαν ποτέ.

4. Η κλοπή του έργου “Η Κραυγή” (1994)

Δεν φτάνει που έκλεψαν τον πίνακα, οι κλέφτες άφησαν πίσω τους ένα σημείωμα που έλεγε…
Η συνέχεια εδώ: ...nikosonline.gr