Η ΠΟΥΤΑΝΑ Η΄ Η ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΣΣΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΣΑ;

 
Το 1893, σα σήμερα 6 Ιουλίου, πέθανε στα 43 του χρόνια ο τεράστιος Γκυ ντε Μωπασάν, ο οποίος είχε διαλυθεί ψυχολογικά από τη σύφιλη, με συνέπεια να προσπαθεί να αυτοκτονήσει. Τελικά, έκλεισαν στο τρελάδικο τον ταλαντούχο λογοτέχνη, απ’ εκεί όπου βγήκε κατ’ ευθείαν για το νεκροταφείο.

Το κορυφαίο διήγημα του Guy de Maupassant, άλλωστε αυτό το απογείωσε και του χάρισε την αιώνια καταξίωση, είναι Η Χοντρομπαλού. Φοβερή μυθιστορηματική ηρωίδα η Ελισάβετ Ρουσέ, η “χοντρομπαλού”, επαγγελματίας πόρνη, με σωματικά προσόντα, ιδιαίτερα βυζιά, που αιχμαλώτιζαν το μάτι του αρσενικού.

Γαλλοπρωσικός πόλεμος, μια ακόμα στρατιωτική ντροπή των Γάλλων. Νορμανδία, 1870, σε μια άμαξα εννέα άτομα “καθωσπρέπει”, πλούσιοι με τίτλους ευγενείας κι όχι, ανάμεσα τους και δύο καλόγριες. Το δέκατο πρόσωπο της “ομάδας” που θέλει να απομακρυνθεί από τη φωτιά του πολέμου είναι η πουτάνα, η χοντρομπαλού.

Η άμαξα φθάνει σε πόλη όπου ελέγχεται από Γερμανούς. “Δεν περνάτε…” τους κόβει την φόρα ο Πρώσος αξιωματικός της φρουράς και ρίχνει την ύποπτη ματιά του στον καθένα ξεχωριστά. “... Εκτός κι αν μου χαρίσει μια βραδιά η βυζού” προτείνει ο στρατιωτικός του εχθρού. 

- Πουτάνα είμαι, αλλά δεν κάθομαι να με πηδήξει αντίπαλος της Γαλλίας…” ξηγιέται η Ελισώ.

''Και θα μείνουμε εδώ... , θα γυρίσουμε πίσω;... '' τρομοκρατούνται οι φυγάδες ταξιδιώτες που είχαν αποφασίσει να την κοπανήσουν από την αντάρα του πολέμου. Ένας, ένας, λοιπόν, οι κόμητες και οι κόμισσες, ακόμα και οι μοναχές(!), άρχισαν το ψηστήρι στην χοντρομπαλού να... ενδώσει. Αφού ο Μωπασάν ξεβράκωσε την ηθική των αστών, τους έκανε τη χάρη να δεχτει η πουτάνα να σηκώσει τα πόδια της στον ξένο καραβανά.

Διαβαστε ακομα:

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ