Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΙΔΕΡΑ

 

Είναι ο ''Μέγας Ναπολέων'' κι αν θέλει κανείς να τον συναντήσει θα τον βρει σίγουρα στο τρελάδικο. Συμπεριφέρεται ο σαλεμένος όπως θαρρεί πως σκεπτόταν και δρούσε στην καθημερινότητα του ο Γάλλος αυτοκράτωρ. Κι αν τον αντιμετωπίσεις λες και είναι πράγματι ο ίδιος ο Βοναπάρτης, τότε ο ασθενής θα σε αποδεχθεί, και παρ' ό,τι μέγας στρατηλάτης αυτός σου κάνει την τιμή να σε αποδεχθεί συνομιλητή του.

Η Μέρυλ Στρηπ υποδύθηκε σε ταινία την Φλώρενς Φόστερ Τζέκινς, με συμπρωταγωνιστή τον Χιού Γκράντ.   .  Ε, στο σινεμά όλα γίνονται. Καθόλου περίεργο να φτιάξουν ιστορία απίθανη και τραβηγμένη πέρα από τη φαντασία. Η εν λόγω Φλώρενς Φόστερ Τζέκινς (δεξιά στη φώτο) είναι πρόσωπο πραγματικό, όχι προϊόν συγγραφικής δημιουργίας. Και είναι περίπτωση γυναίκας χωρίς προηγούμενο. Δεν έχει ξαναγίνει. 
Αδιανόητο να αναλάβει κάποιος να οδηγήσει κατ’ ευθείαν από το ψυχιατρείο, μάλιστα χωρίς παρελθόν στρατιωτικού, συντάγματα πεζικού και ιππικού σε αληθινή μάχη. Είναι δυνατόν; Κάτι παρόμοιο μοιάζει το στόρυ, το αληθινό στόρυ της Florence Foster Jenkins.       
Μια τρελή. Μια γελοία γυναίκα. Και τρελή και γελοία, με πάθος για την μουσική. Άσχετη. Ατάλαντη. Η κυρία ζούσε στον κόσμο της. Ότι είναι μεγάλη τραγουδίστρια. Η άφωνη. Η φάλτσα. Και δυστυχία της διότι δεν υπήρχε μουσικός αντάξιος στα μέτρα της να καταφέρει να συγχρονιστεί μαζί της όταν εκείνη έπιανε μικρόφωνο στα ρεσιτάλ που έδινε.  

Θαύμα! Ο κόσμος συμπαθούσε την Φλόώενς, που γεννήθηκε σα σήμερα 19 Ιουλίου, το 1868, στην Πενσυλβανια. Και οι κριτικοί δεν την ξεφώνησαν για το θράσος της να κακοποιεί τα έργα των Μπετόβεν, Βέρντι, Στράους - απεναντίας την επαινούσαν για το θάρρος, την τόλμη της.. Κι αν κάποιοι θεατές δεν άντεχαν άλλο να την ακούν και την αποδοκίμαζαν, η μοναχοκόρη πλούσιας οικογένειας έδινε την εξήγηση:”Κάποιες τραγουδίστριες με μισούν, γι’ αυτό βάζουν στημένους να με γιουχάρουν…”.

Ένα μήνα πριν πεθάνει προέκυψε το αδιανόητο. Το απίθανο. Η σοπράνο στα 76 της χρόνια αποθεώθηκε στο Καρνέγκυ Χωλ (!). Θρίαμβος. Δικαίωση(!) καλλιτεχνική της τραγουδίστριας σκέτο ρεζιλίκι.
Διαβαστε ακομα:

ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ