ΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΠΤΗ ΜΑΣ

 
Η μία ήταν η Βουγιουκλάκη, η άλλη η Καρέζη. Οι δυο πρώτες. Οι κορυφαίες. Ανάμεσα τους δεν θα λειτουργούσε καμιά αντιπαλότητα, δηλαδή δεν θα είχαν προσωπικούς θαυμαστές, αν οι δυο κυρίες δεν έπαιζαν στο σινεμά. Στις ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστούσαν. Και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι δεν εμφανίστηκαν μαζί ούτε σε μια ταινία.
Αλίκη και Τζένη κέρδισαν την αγάπη του κόσμου χάρη στον κινηματογράφο. Αν δεν τους ήξερε ο κοσμάκης από τις ταινίες, τότε δεν γέμιζε το θέατρο τους. Και για να μην είναι άδειο το θέατρο, ανέβαζαν έργα ελαφρά, κωμωδίες, μπουλβάρ, κομεντί. 
Μεγάλη ηθοποιός η Ευγενία Καρπούζη, η οποία όταν βγήκε στο επάγγελμα πήρε το όνομα Τζένη Καρέζη. Πανάξια σε ρόλους από Σαίξπηρ, Τολστόι, Λόρκα, να παίζει και σε τραγωδίες, στην Επίδαυρο και το Ηρώδειο. Η μεγάλη δημοφιλία, το σταριλήκι δεν ήρθε με την Οφήλια στον Άμλετ και την Αντέλια στο Σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. Την δίχως μέτρο αναγνωρισιμότητα έφερε το “Λατέρνα Φτώχεια και Φιλότιμο” του Αλέκου Σακελαρίου στο σινεμά και το ''Δεσποινίς Διευθυντής'' του Ντίνου Δημόπουλου.
Με αφορμή ότι πέθανε σα σήμερα 27 Ιουλίου, το 1992, η 60χρονη Τζένη Καρέζη. 
Από τα πρόσωπα που χάραξαν την μεταπολεμική Ελλάδα η Τζένη Καρέζη, που πέθανε στα 62 της το 1992, σα σήμερα 27 Ιουλίου. Ξεχνάμε την προσωπική της ζωή, στεκόμαστε στις ταινίες της, στους ρόλους και τη φιγούρα της με την οποία πότισε τις αρτηρίες της κοινωνικής ζωής στην μεταπολεμική Ελλάδα.

Γύρω στα 30 “ονόματα” του ελληνικού κινηματογράφου, αναφερόμαστε σε ηθοποιούς, επηρέασαν έτσι κι αλλοιώς την καθημερινότητά μας. Γιατί τους είδαμε πρώτα στις σκοτεινές αίθουσες και μετά δεν σταμάτησαν να μας επισκέπτονται στα σπίτια μας, μέσα από την τηλεόραση. Μ’ αρέσει ή όχι, μας τιμάει ή όχι, οι ελληνικές ταινίες είναι ο καθρέπτης μας.

Η μία η Αλίκη, η άλλη η Τζένη. Ήταν ένα ακόμα δίδυμο αντιπαλότητας και ανταγωνισμού. Καραμανλής - Παπανδρέου. Καζαντζίδης - Μπιθικώτσης. Μπάρκουλης- Κακαβάς, Θεοδωράκης- Χατζιδάκης. Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός. Σήμερα; Μητσοτάκης - Τσίπρας. Καταδικασμένοι είμαστε. Για λύπηση. Να βλέπουμε αντιπαλότητα και εκεί που δεν υπάρχει..

Διαβαστε ακομα:

Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΩΡΑ ΤΟΥ ''ΓΕΡΟΥ'', ΤΟΥ ΑΡΧΙΠΑΙΚΤΑΡΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ