Αρχαια Ελικη: Ποσο ντρεπομαι!

 

Πόσο ντρέπομαι για την κατάντια του πολιτισμού μας. Πόσο ντρέπομαι για τον χαμένο κόπο των αρχαιολόγων που ξεκίνησαν να ψάχνουν πριν από τόσα χρόνια! Πόσο ντρέπομαι για την τόση απραξία… Γι’ αυτήν την ανασκαφή είχε ενδιαφερθεί όλος ο πλανήτης. Από Discovery Channel, History Channel, ZDF και BBC που πραγματοποίησε ωριαίο ντοκιμαντέρ με τίτλο “Ελίκη - η πραγματική Ατλαντίδα”, μέχρι τους “New York Times”, “Herald Tribune” και το γνωστό έγκυρο αμερικανικό περιοδικό “Archaeology”. Ακόμα και ο Ζακ Ύβ Κουστώ είχε έρθει να κάνει υποθαλάσσιες έρευνες…

Και σήμερα όλα είναι παρατημένα στο έλεος… Τρέμω μην τα μπαζώσουν, τα τσιμεντώσουν και δώσουν το οικοπεδάκι για να γίνει ξενοδοχειακό resort. Για όλα τους έχω ικανούς

Οι αρχαιολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα για την ανάδειξη της αρχαίας Ελίκης, αλλά και παράγοντες του Πανεπιστημίου Πατρών κατάγγειλαν ότι το ανασκαφικό έργο διακόπηκε αδικαιολόγητα το 2013, συνεπεία μη εγκριτικής απόφασης του τότε υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου και εν γνώσει της επικεφαλής των υπηρεσιών και προέδρου του ΚΑΣ γενικής γραμματέως του υπουργείου, Λίνας Μενδώνη.

Όμως δεν έλαβαν ποτέ απάντηση σε κάποια από τα ερωτήματα τους. Οι αρχαιολόγοι το 2014 απτόητοι και εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών υπέβαλαν εκ νέου το αίτημα για τη συνέχιση των ερευνών. Όμως το αίτημα παρέμεινε και πάλι σε εκκρεμότητα κατά παράβαση της νόμιμης διαδικασίας, με ευθύνη των ίδιων εμπλεκόμενων παραγόντων του υπουργείου.

Τι ήταν η Ελίκη;

Η Ελίκη ήταν αρχαία Ελληνική πόλη στην Αχαΐα που πιστεύανε για πολλούς αιώνες πως βυθίστηκε στην θάλασσα από ισχυρό σεισμό και τσουνάμι (373 π.Χ.). Οι τελευταίες έρευνες όμως έδειξαν ότι είχε βυθιστεί σε μια εσωτερική λιμνοθάλασσα μέσα στο Αχαϊκό έδαφος και όχι στην θάλασσα. Στις προσπάθειες του να προστατέψει την περιοχή από μεγαλύτερες καταστροφές το "WMF" τοποθέτησε την Ελίκη στον κατάλογο με τις "100 περισσότερο απειλούμενες περιοχές του πλανήτη".

Δεν θέλω να πιστέψω όλους αυτούς που λένε ότι η αρχαιολογία και οι ανασκαφές δεν έχουν “μίζες” και δεν προσφέρονται για ρεμούλες, όπως τα σύγχρονα έργα. Αρνούμαι να πιστέψω ότι μπορεί να υπάρχουν τόσοι…

Διαβάστε την συνέχεια εδώ:...nikosonline.gr