Μαρινα Καρελλα: Με διεθνη καριερα

 

Αν και έχει διεθνή παρουσία, στην Ελλάδα λίγοι την ξέρουν. Έργα της παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στη Galleria Levi στο Μιλάνο το 1971. Τη δεκαετία του 1970 εξέθεσε στην Gallery Iolas τους Λευκούς Πίνακές της, οι οποίοι θεωρούνται πλέον από τα διασημότερα κομμάτια της δουλειάς της.

Αργότερα ασχολήθηκε με την αποτύπωση πτυχώσεων σε γύψο, μάρμαρο και μέταλλο, μεταφέροντας ένα προσφιλές της θέμα από τη ζωγραφική στη γλυπτική. Τη δεκαετία του 1980, κατά τη διαμονή της στη Νέα Υόρκη, οι πίνακές της χαρακτηρίζονται πιο «σκοτεινοί», ενώ τα πιο πρόσφατα έργα της είναι προσωπογραφίες ή εικόνες εμπνευσμένες από τη φύση.

Η Μαρίνα Καρέλλα γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1940 στην Αθήνα και είναι Ελληνίδα εικαστικός. Γονείς της ήταν ο βιομήχανος Θεόδωρος Καρέλλας και η Έλλη Χαλικιοπούλου. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1960-3), έχοντας δάσκαλο τον Γιάννη Τσαρούχη. Συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι, στην Ecole des beaux-arts (1963-5) και στο Σάλτσμπουργκ, στην Σχολή Kokoschka με δάσκαλο τον ίδιο τον σπουδαίο ζωγράφο Όσκαρ Κοκόσκα.

Η Μαρίνα Καρέλλα ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της το 1966, όταν παρουσίασε την πρώτη έκθεση ζωγραφικής της στο Φεστιβάλ των Δύο Κόσμων στην Ιταλία. Αμέσως έκανε εντύπωση και πήρε μεγάλη δημοσιότητα. Όλοι εντυπωσιάστηκαν για την πρωτοτυπία του ύφους και των χρωμάτων της. Μορφές και τοπία που ξεπροβάλλουν αχνά, αλλά εκπέμποντας μια απίστευτη δύναμη και γοητεία. “Πρόκειται για ένα παιχνίδι ανάμεσα σε αντιθετικές έννοιες: παρουσία - απουσία, κίνηση - ακινησία, άγχος – ηρεμία”. Έγραψαν κάποιοι κριτικοί.

Κατά την επιτυχημένη σταδιοδρομία της η Μαρίνα Καρέλλα έχει εκθέσει σε διάφορες πόλεις του κόσμου, όπως Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Μαδρίτη, Βρυξέλλες, Ρώμη και Λονδίνο, ενώ έργα της φιλοξενούνται σε σημαντικά μουσεία και ιδρύματα. Στο ενεργητικό της καταγράφονται πάνω από τριάντα ατομικές εκθέσεις, στην Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Θεσσαλονίκη) και στο εξωτερικό. Το 2005 οργανώθηκε αναδρομική έκθεση του έργου της στο Μουσείο Μπενάκη.

Είναι παντρεμένη με τον…

Η συνέχεια εδώ:nikosonline.gr