Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΠΕΤΑΞΕ ΑΠ' ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΟΝ ΓΙΟ ΤΟΥ

 
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ

Η Λήμνος είναι το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με έκταση 476 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το τέταρτο σε μήκος ακτών (310 χιλιόμετρα). Βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο, κοντά στη Σαμοθράκη, την Ίμβρο και τη Λέσβο. Πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι της Λήμνου είναι η Μύρινα, γνωστή και ως Κάστρο.

Είναι ηφαιστειογενές νησί με κάποιες μεριές του να σου φεύγει το καφάσι. Νομίζεις ότι είσαι σε άλλο πλανήτη,  Έχει πολλές και μεγάλες εύφορες πεδιάδες καλλιεργημένες με σιτηρά κι αμπέλια. Επίσης, έχει υπέροχες και καθαρές παραλίες και είναι ένα νησί ιδανικό για ήρεμες διακοπές.

Το όνομα Λήμνος είναι πανάρχαιο, αναφέρεται ήδη από τον Όμηρο και προέρχεται από την ομηρική λέξη Λήιον, που προσδιορίζει το σπαρμένο χωράφι, τον αγρό – κι’ αυτό γιατί  η Λήμνος είναι το πεδινότερο νησί του Αιγαίου με μεγάλη παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων από την αρχαιότητα. Ήταν άλλωστε ο σιτοβολώνας της αρχαίας Αθήνας και αργότερα ο προμηθευτής σιταριού της αυλής του Βυζαντίου.

Η ανάπτυξη της μεταλλουργίας από τους παλαιότατους κατοίκους του νησιού αποδόθηκε στο θεό Ήφαιστο. Σύμφωνα με το μύθο ο Δίας, μετά από έναν καβγά με την Ήρα, εκσφενδόνισε από τον Όλυμπο τον Ήφαιστο, καθώς αυτός υπερασπίστηκε την μητέρα του, με αποτέλεσμα να πέσει στη Λήμνο και έκτοτε να μείνει ανάπηρος. Τιμώντας το μεταλλουργό θεό, οι αρχαίοι Έλληνες ονόμασαν Ηφαιστία την πόλη που ίδρυσαν στο νησί. Και σας τα λέω όλα αυτά μην τυχόν και είστε λάτρεις των αρχαίων όπου θα συναντήσετε πολλά στο νησί.

Η Λήμνος έχει μεγάλη ακτογραμμή με πολλές πανέμορφες παραλίες για όλα τα γούστα. Μεγάλες ακτές ή μικροί κολπίσκοι, οργανωμένες και πολυσύχναστες ή πιο απομονωμένες, όλες θα σε γοητεύσουν με το όμορφο τοπίο και τα καταγάλανα νερά τους. Άλλες με βότσαλο κι άλλες με άμμο. Άλλες παρθένες κι’ άλλες με beach bar, ξαπλώστρες και ομπρέλες. Άλλες με κρυστάλλινα ρηχά νερά και δέντρα που προσφέρουν σκιά, κι’ άλλες με μικρά ρυάκια.

Η Λήμνος είναι γνωστή ως προορισμός για γαστρονομικό τουρισμό. Πραγματικά, το φαγητό θα σου μείνει αξέχαστο, καθώς στο νησί θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, κόκκορα και κουνέλι στιφάδο, αλλά και νοστιμότατες ντόπιες λιχουδιές. Σίγουρα φεύγοντας θα πάρεις μαζί σου…

Η συνέχεια εδώ:...nikosonline.gr