ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΟΜΜΑΤΙΑΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΕΡΣΕΣ
Οι δύο στρατοί έχουν παραταχθεί έχοντας ανάμεσά τους τον Ασωπό. Ούτε οι Έλληνες, ούτε οι Πέρσες δείχνουν διάθεση να κινηθούν. Το λόγο έχουν οι μάντεις. Άσε μερικούς περίεργους να μιλάνε για ειδωλολατρισμό και καταστάσεις γραφικές. Ο αποδυτηριάκιας, χωρίς να έχει εξήγηση, απλά δέχεται ότι ο Μάντης της αρχαίας εποχής “έβλεπε”, όταν έλεγε ''Να το κάνεις, κύριε... '', ''Να μην το κάνεις, κύριε... ''. Δεν ήταν μαλάκες κυβερνήτες και στρατηγοί να μην αποφάσιζαν τίποτα το σοβαρό, τίποτα το κρίσιμο, πριν πάρουν την προφητεία του μάστορα.
Ο Πέρσης μάντης είπε στον Μαρδώνιο: ''Αν επιτεθείς πρώτος την πούτσισες, ας έχεις τρεις φορές περισσότερο στρατό''. Ο Έλληνας μάντης “βρήκε” στα σπλάχνα του ζώου το ίδιο: ''Παυσανία, κάνε το κορόιδο, χάνεις τη μάχη αν κινηθείς πρώτος''. Έτσι έγινε. Τι έγινε;
Ο Πέρσης στρατηγός Μαρδώνιος, μετά το κάζο στη Σαλαμίνα, παρέμεινε στη Θεσσαλία με 300.000 φαντάρια. Γιατί ο Ξέρξης ακόμα δεν είπε την τελευταία κουβέντα. Η Ελλάδα πρέπει να κατακτηθεί. Λοιπόν. Όπως συνηθιζόταν ο Μαρδώνιος αρχίζει το παζάρι με τους Αθηναίους. ''Ελάτε να τα βρούμε, να παραδοθείτε, κι εγώ θα ξηγηθώ σπέσιαλ''. Οι δικοί σου δεν μάσησαν από τις προτάσεις, τα ανταλλάγματα του Πέρση.
Ο Μαρδώνιος διασχίζει την Φθιώτιδα και στρατοπεδεύει στην κοιλάδα του Ασωπού, κοντά στην πόλη των Πλαταιών. Πανέτοιμες οι ελληνικές δυνάμεις με 110.000 βαρειά οπλισμένους και αρχηγό τον Σπαρτιάτη Παυσανία. Περνάνε δέκα ημέρες, ούτε η μία πλευρά, ούτε η άλλη αποφασίζει να διαβεί το ποτάμι. Σε πείσμα του χρησμού ο Μαρδώνιος δίνει την εντολή της επίθεσης.
Δεν καταγράφηκε σ' αυτή τη Μάχη κάποιο σπουδαίο στρατήγημα, και από τις δύο πλευρές. Η ελληνική νίκη, πάντως, και η καταστροφή των Περσών σήμαναν την απελευθέρωση ελληνικών πόλεων.
Διαβαστε ακομα: