Το Παλατι του Οδυσσεα

 
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ

Το Παλάτι του Οδυσσέα ρημάζει από την κρατική αδιαφορία. Μία ανασκαφή που θα μπορούσε να αποδειχτεί αντίστοιχης σημασίας με αυτή της κάποτε θεωρούμενης ως μυθικής πόλης, της Τροίας, του Ερρίκου Σλήμαν.  Υπάρχουν κάποιες σημαντικές αρχαιολογικές ενδείξεις για το απώτατο παρελθόν αυτών των ευρημάτων, που πιθανά θα έφερνε ακόμα πιο κοντά την ελληνική μυθολογία με την πραγματική ιστορία.

Έχουμε λοιπόν ένα ανίκανο κράτος, ανάξιο για ακόμη μια φορά να ανταποκριθεί στην ευθύνη της πολιτιστικής κληρονομιάς που φέρει, απογοητεύοντας όλους τους Έλληνες και στερώντας τη χώρα μας ίσως από μια τεράστια ευκαιρία να αποκτήσει και έναν ακόμη πασίγνωστο τόπο, ως μνημείο παγκόσμιας ιστορικής σπουδαιότητας.

Στην Ιθάκη υπάρχει μία περιοχή κοντά στο χωριό Αγ. Αθανάσιος που σήμερα ονομάζεται Σχολή Ομήρου. Στην τοποθεσία αυτή, ήταν πολλοί που πραγματοποίησαν ανασκαφές - μεταξύ των οποίων και ο Σλήμαν - διαισθανόμενοι προφανώς ότι κάτι σημαντικό υπάρχει εκεί.

Παιδιά μιλάμε, κατά πάσα πιθανότητα, για το Παλάτι του Οδυσσέα, το οποίο όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία και όπως πιστεύουν οι αρχαιολόγοι - παρά τις αμφισβητήσεις κάποιων – πρέπει να είναι αυτό. Και τον Σλήμαν τον κορόιδευαν ότι έψαχνε μια μυθική πόλη - την Τροία - και όταν την βρήκε, κατάπιαν την γλώσσα τους.

Τα στοιχεία που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στην Ιθάκη συνηγορούν επίσης στο ότι η ανακάλυψη στα βόρεια του νησιού, είναι πράγματι ο τόπος όπου διαδραματίζεται ο επίλογος του πιο σπουδαίου έπους του δυτικού πολιτισμού.

Επικεφαλής των Ελλήνων αρχαιολόγων που ανέλαβαν τις ανασκαφές ήταν…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ όλο το ιστορικό εδώ:...nikosonline.gr