ΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ BLUES ΤΟΥ ΛΑΥΡΕΝΤΗ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑ

 

Η μουσική του τραγουδιού με κερδίζει, όχι ο στίχος του. Όλα τα λατρεμένα μου τραγούδια είναι ''γραμμένα'' μέσα μου, έχουν περάσει μέσα μου με τη μουσική τους. Όχι με τα λόγια τους.

 

Όταν πρωτάκουσα το Διδυμότειχο Μπλουζ, το είχα ''πάρει'' κιόλας πριν τελειώσει το κομμάτι. Νεύρο. Θυμό. Γαμώτο. Τα τρία πρώτα που βγάζει το Διδυμότειχο. Όχι μόνο.... Ένοιωθες να πονάει και να βρίσκεται σε οργασμό από τα έγκατα της η θάλασσα, και να χτυπάει με τσουνάμια.
Είναι τραγούδι με πρόλογο μακρυνάρι. Πάσχει φιλολογικά, λες. Σ' έχει στο περίμενε με οκτώ στιχάκια πριν απογειωθεί η έκρηξη, που την φέρνουν οι δυο λέξεις..., ''Διδυμότειχο blues''. Τι να τα κάνεις τα λόγια, που πιθανόν να ήταν άλλα, διαφορετικά. Κάτι λένε οι στίχοι για τσατσάρα, κιθάρα, πεντάρα, τσιγάρα κλπ. Σε κυκλώνει και σε παρασέρνει η μουσική, η ανεβαστική, όχι παραπονιάρικη, όχι φουκαριάρικη, όχι κλαψιάρικη.
    
Ποιος έγραψε αυτό το διαμάντι, ρώτησα. Κάποιος Μαχαιρίτσας. Δεν είχα ματακούσει το όνομα το 1991. Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Μουσικός εκτός κυκλώματος, απογοητευμένος, έτοιμος να τα παρατήσει και να επιστρέψει στο χωριό του, στο Βόλο. Και φιλαθλαίος ο Λαυρέντης. Βασικό αυτό. Διάβαζε κάθε μέρα ''ΦΙΛΑΘΛΟ''.

 

Διδυμότειχο blues η χαμένη μου πεντάρα
Διδυμότειχο blues η λιγδιασμένη μου τσατσάρα
τα βρεγμένα μου τσιγάρα
σάπια φρούτα στα τελάρα
Διδυμότειχο blues
Διδυμότειχο blues

Διδυμότειχο blues τ' όνομά του είναι αιτία
Διδυμότειχο blues τρύπα στη γεωγραφία
Διδυμότειχο blues αδειανή φωτογραφία
του παράλογου η θητεία αγχωμένη μαλακία
Διδυμότειχο blues
Διδυμότειχο blues

Αυτοβιογραφικό το Διδυμότειχο blues. Το ''έδωσε'' στον Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλο κι αυτός έκανε τους στίχους. Ήτανε να το πει με τον Βασίλη Παπακωσταντίνου, τελικά το τραγούδησε με τον Γιώργο Νταλάρα. Κι όταν έμαθα ότι ο Λαυρέντης είναι θαυμαστής των Beatles, ε, τότε ανέβηκε η εκτίμηση μου για πάρτη του, κι έδωσα την εξήγηση, πως έγραψε το (άντε γαμηθείτε όλοι, όσοι μου την σπάτε) Διδυμότειχο blues. Το συγκρότημα, άλλωστε, που έφτιαξε, το βάπτισε ''Τερμίτες'', οι Μπητλς ήταν τα ''Σκαθάρια''.

Ο Μαχαιρίτσας πέθανε στα 63 του. Γεννήθηκε Νοέμβριο του 1956 και πέθανε το 2019, σα σήμερα 9 Σεπτεμβρίου.

Διαβαστε ακομα:

ΕΚΤΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΑ... ΜΟΔΕΡΝΑ ΝΤΑΜΠΑΝΤΟΥΜΠΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ