ΚΟΡΙΤΣΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΑΝΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΡΑΓΙΚΗ

 

«Έζησα μόνον 14 μήνες ως γυναίκα, δεν ήταν πολύ, όμως βίωσα την απόλυτη ανθρώπινη ευτυχία, μία πλήρη ζωή για εμένα...» είπε η Λίλυ πριν ξεψυχίσει, γνωρίζοντας πια ότι δεν γλύτωνε από το θάνατο. Ως γυναίκα πλέον πρόλαβε να ζήσει ένα σύντομο, όμως τόσο έντονο έρωτα με άνδρα, κάποιον έμπορο τέχνης στο Παρίσι.

Συγκλονιστικός «Στήβεν Χώκιγκ» στη βραβευμένη ταινία «Θεωρία των Πάντων» (2014) ο Βρετανός ηθοποιός Έντυ Ρέντμαιην (1982), Όσκαρ 'Α ρόλου, είναι πάλι στο σινεμά η «Λίλυ Έλμπε» στο The Danish Girl (φωτό), του 2015. Μοναδική ερμηνεία, υποψήφιος για Όσκαρ, το κέρδισε ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο.
Με το πού επιλέγεται για το ρόλο της Λίλυ ο Edward -''Eddie''- Redmayne ανοίγει παρτίδες, σχέσεις στενές με τραβεστί που ευχαρίστως «συνεργάστηκαν» μαζί του. Προκειμένου, λοιπόν, να «δώσει» όσο γίνεται αληθινά την Λίλυ Έλμπε, την πρώτη τρανς που άλλαξε φύλο, ο ηθοποιός άρχισε να συμπεριφέρεται όπως μία τρανσέξουαλ. Να μιλάει, να κυττάει, να κινείται, να χειρονομεί, λες και ήταν η Λίλυ η ίδια.

 

Ο 22χρονος ζωγράφος τοπίων Εϋνάρ έτυχε να συναντηθεί με την 19χρονη ζωγράφο πορτραίτων Γκέρντα, επίσης Δανέζα. Μία από τους τόσους που ασχολήθηκαν, επιστημονικά κι όχι, με τη ζωή της Λίλυ Έλμπε, ήταν η εν λόγω κρυφολεσβία Γκέρντα. Οι δυο τους, Εϋνάρ και Γκέρντα παντρεύτηκαν αμέσως, από έρωτα. Δεν τους σήκωνε ο τόπος στη Δανία, ένα τόσο περίεργο ζευγάρι με τον «άνδρα» να μοιάζει περισσότερο με γυναίκα, μάλιστα να φοράει ρούχα γυναικεία. Έφυγαν στο Παρίσι.

Ας μην τον πούμε σπουδαίο ζωγράφο, όμως και μόνον ότι ήταν διάσημος αρκετά δραματοποιεί την προσωπική του ζωή. Ο Εϋνάρ Μόγκενς Βέκγενερ γεννήθηκε 28 Δεκεμβρίου 1882 στη Δανία και πέθανε σα σήμερα 13 Σεπτεμβρίου, το 1931, στη Γερμανία από επιπλοκές που παρουσίασε με τις 4-5 χειρουργικές επεμβάσεις, προκειμένου να γίνει «κανονική» γυναίκα.

 

Ακούγεται παράξενο αλλαγή φύλου πριν τον πόλεμο. Και εντυπωσιάζει το γεγονός επειδή συνέβη σε ιστορικό χρόνο τόσο παλιό. Δεν ισχύει ότι πράγματι πρόκειται για την πρώτη περίπτωση, είχε προηγηθεί λίγους μήνες πριν από την Λίλυ Έλμπε, τον πρώην Εϋνάρ Βέγκενερ, η αλλαγή φύλου ενός Γερμανού.

«Είμαι άνδρας...» παραδέχθηκε η Λίλυ, «...αλλά έχω μέσα μου την γυναίκα..., γεννήθηκα σε λάθος σώμα». Η τραγωδία. Να είσαι άλλο απ' αυτό που νοιώθεις. Να μην είσαι χελώνα και να γεννηθείς με κοκκάλινο θώρακα, ένα ενοχλητικό σκέπαστρο. Να μην είσαι ψάρι και να γεννηθείς καταδικασμένος να μείνεις μέσα στο νερό.

Διαβαστε ακομα:

Ο ΨΥΧΡΑΙΜΟΣ ΜΙΚΗΣ ΜΕ ΚΤΥΠΗΣΕ ΣΤΟΝ ΩΜΟ...