ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ Ο... ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ!

 
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ
 
Ετοιμάζοντας ένα αφιέρωμα για την εκπομπή μου στο ραδιόφωνο – “Ο Μίκης και οι γυναίκες” – ανακάλυψα πως η γυναικεία παρουσία έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ζωή και στο έργο του μεγάλου μας συνθέτη. Λάτρευε τις γυναίκες και τις γυναικείες φωνές.

 

Είναι γνωστό πως ο Μίκης ήταν γυναικάς, όπως είναι γνωστό πως οι γυναίκες τραγουδίστριες τρελαίνονται με τις μπαλάντες, τα λυρικά και τα ερωτικά του τραγούδια. Ο Θεοδωράκης δεν ήταν μόνο Μπιθικώτσης, επικά πολιτικά τραγούδια ή Ζορμπάς. Ήταν βαθιά συναισθηματικός και ερωτικός. 

 

Η πρώτη γυναίκα που τον στιγμάτισε και κατά κάποιο τρόπο τον καθόρισε ήταν η σύζυγος του, Μυρτώ Αλτίνογλου. «Δε συλλογίζομαι τίποτε άλλο παρά πότε θα γυρίσεις. Τότε μόνο θ' αρχίσω πάλι να ζω πραγματικά» τής έγραφε ο μεγάλος συνθέτης σε μια σειρά νεανικών επιστολών. Γιατί η Μυρτώ, όπως αποδείχτηκε, ήταν η γυναίκα της ζωής του.

 

Η Μυρτώ Αλτίνογλου γεννήθηκε το 1927 και γνώρισε τον Μίκη μέσα στην Κατοχή. Τότε ο Μίκης ήταν ένα ψηλό, λεπτό αγόρι με πλούσια σγουρά μαλλιά και η Μυρτώ υποψήφια φοιτήτρια της ιατρικής. Τα τραγούδια του κύκλου “Έρως και Θάνατος”, που ο Θεοδωράκης έγραψε σε δύο διαφορετικές περιόδους, τα αφιέρωσε στη Μυρτώ. Το 1945 έγραψε τη μουσική και τους στίχους από το πρώτο τραγούδι “Της αγάπης λόγια”, ενώ την περίμενε σε ραντεβού στη Νέα Σμύρνη, και λίγες ημέρες αργότερα το “Αν γυρεύεις λόγια”, πάλι σε στίχους δικούς του. Ήταν μια εποχή που ήταν άφραγκος. Μόλις όμως εισέπραξε την προκαταβολή από την ταινία “Ξυπόλητο τάγμα” - 5.000 δραχμές - παντρεύτηκε την αγαπημένη του.

(Το αφιέρωμα στην εκπομπή μου είναι αύριο Κυριακή το απόγευμα)

Από τα πρώτα του βήματα στα τραγούδια οι γυναίκες κέρδισαν αμέσως το ενδιαφέρον του. Τραγουδίστριες του ελαφρού τραγουδιού ή του νέου κύματος ήταν οι πρώτες, για να ακολουθήσουν οι λαϊκές φωνές, οι λυρικές τραγουδίστριες, οι γυναίκες ηθοποιοί κ.α., κ.α. Η Γιοβάνα, η Τζένη Βάνου, η Σούλα Μπιρμπίλη, η Αρλέτα κ.α. ήταν απ’ τις πρώτες μαζί βεβαίως με την Νάνα Μούσχουρη, την Μαίρη Λίντα, την Γιώτα Λύδια και την Μαρία Φαραντούρη. Ενδεικτικά σας παραθέτω μια...

Η συνέχεια εδώ:...nikosonline.gr