ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΤΗΣ ΚΛΕΦΤΟΥΡΙΑΣ

 
Λέω τούτο και τίποτα άλλο. Πιτσιρικάς διάβασα ένα ταπεινό βιβλιαράκι για τη ζωή του Κατσαντώνη και φούσκωσα από ελληνική υπερηφάνεια. Ρε, είπα στον μικρούλη κι άγουρο ακόμα εαυτούλη μου, η μικρή πατρίδα μας έχει γεννήσει τέτοιους παλλήκαρους σαν και δαύτον! Τον Αντώνη Κατσαντώνη. Τον θρυλικό Κατσαντώνη. Που δεν τον έπιανε το μάτι κανενός, κοντός, γυρτός αλλά ψυχάρα ίδια με τα αιώνια βουνά των Αγράφων.
 
Μαύρη ειν’ η νύχτα στα βουνά
Στους κάμπους πέφτει χιόνι,
στα άγρια, στα σκοτεινά,
στις τραχιές πέτρες, στα στενά
ο κλέφτης ξεσπαθώνει.
 
Δημοτικό τραγούδι του Κωνσταντινοπολίτη Αλέξανδρου Ραγκαβή (1809- 1892), που το διαβάζανε τα παιδιά της Γ’ τάξης γυμνασίου.
 
Βοσκός στο κοπάδι του Σαρακατσάνου πατέρα του ο Αντώνης Μακρυγιάννης, αυτό ήταν το όνομα του μετέπειτα Κατσαντώνη, δασκάλου στα όπλα και στις μάχες του τεράστιου Καραϊσκάκη (1782-1827). Το λιοντάρι της κλεφτουριάς, ο εφιάλτης του Αλή Πασά, παντρεύτηκε την Αρετή, κόρη του χοντροτσαμπουκά κλεφτοκαπετάνιου στα Άγραφα Βασίλη Δίπλα.
 
Στο δεξί χέρι του γυμνό
βαστά αστροπελέκι,
παλάτι έχει το βουνό
και σκέπασμα τον ουρανό
κι ελπίδα το ντουφέκι.

Άγνωστο πότε βγήκε από την κοιλιά της μάνας του ο Κατσαντώνης, Κάπου γύρω στο 1775. Έδρασε στα Άγραφα, στο Βάλτο, στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας. Ο αετός των Αγράφων πέθανε το 1809, σα σήμερα 28 Σεπτεμβρίου.

Διαβαστε ακομα:

ΧΟΥΝΤΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΤΑ... ΗΛΕΚΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΡΙΑΣ