ΜΩΡΗ, ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΜΕΝΑ!

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ 

Έψαχνα να βρω πληροφορίες για να φτιάξω το άρθρο μου, και όσο έβρισκα και διάβαζα τόσο περισσότερο μαγευόμουν. Τρελαίνομαι να διαβάζω για τόσο λαμπερά και ταλαντούχα πλάσματα, όπως τρελαίνομαι να διαβάζω για παρασκηνιακές ιστορίες. Ώρες θα μπορούσα να κάθομαι και ν’ ακούω ή να διαβάζω τέτοια.

Η Μαρίκα Νέζερ, που όλοι την θυμόμαστε σαν καρατερίστα μεγάλης ηλικίας, υπήρξε ένα ταλαντούχο πανέμορφο κορίτσι που κυριολεκτικά μεγάλωσε μέσα στον καλλιτεχνικό χώρο. Όλη της την ζωή, από παιδάκι, την έζησε στο θέατρο, ανάμεσα σε ηθοποιούς και καλλιτέχνες. Ας διαβάσουμε την ιστορία της…

Γεννήθηκε στην Πόλη το 1906 από μεγάλη θεατρική οικογένεια. Πατέρας της ήταν ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Νέζερ και μητέρα της η ηθοποιός και μίμος Κλεοπάτρα Νέζερ, η οποία πέθανε όταν η Μαρίκα ήταν μωρό. Η δεύτερη σύζυγος τού πατέρας της Ολυμπία Ρουμπέν, είχε τέσσερα παιδιά κι έτσι απέκτησε ετεροθαλή αδέρφια. Αδελφός της ο Χριστόφορος επίσης ηθοποιός ενώ και η αδερφή της Κατίνα έπαιζε ντουέτο μαζί της στα πρώτα της θεατρικά βήματα (ονομάζονταν "Τα Νεζεράκια"). Ο άλλος Χριστόφορος Νέζερ, ο γηραιότερος, ο σπουδαίος αυτός Αριστοφανικός ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου ήταν ξάδελφός της.

Η Μαρίκα πήρε το βάπτισμα του πυρός οδηγώντας στη σκηνή τον Εδμόντο Φύρστ, ως τυφλό Οιδίποδα στην τραγωδία του Σοφοκλή "Οιδίπους Τύραννος". Στα δεκατέσσερα χρόνια της έκανε τη γριά Γιάννενα στον "Αγαπητικό της Βοσκοπούλας" του Δημήτρη Κορομηλά στο θέατρο Σαμαρτζή. Την είχε μακιγιάρει ο ηθοποιός Σταύρος Ιατρίδης. Η ίδια είχε πει για αυτό το μακιγιάζ: "Μου είχε φτιάξει μια εκπληκτική φάτσα γριάς εβδομηντάρας. Μέχρι ρυτίδες στα χέρια μού είχε βάλει. Όταν με είδε η Κοτοπούλη στην πρόβα, ξέρετε τι μου είπε; ''Μωρή, εσύ είσαι καλύτερη από μένα...".

Ύστερα από δέκα χρόνια κοινής καλλιτεχνικής πλεύσης με την αδελφή της Κατίνα, η Μαρίκα τράβηξε τον δικό της δρόμο. Από το 1927 άρχισε να διαπρέπει σε ρόλους επιθεώρησης, ενώ το αστέρι της έλαμψε ακόμα περισσότερο δίπλα στη Σοφία Βέμπο.

Κι’ έφτασε η στιγμή που ερωτεύτηκε και κλέφτηκε με τον….
Η συνέχεια εδώ:...nikosonline.gr