ΣΕ ΜΙΑ ΓΕΡΝΑΝΙΚΗ ΠΑΝΣΙΟΝ

 
Μια από τις γυναίκες που ερωτεύθηκα είναι η Κάθρην Μάνσφηλντ, η οποία πέθανε μόλις 35 χρονών το 1923. Μία από τις γυναίκες που ποτέ δεν συνάντησα κι όμως κάτι είχαν να μου πουν. Και πράγματι μου είπαν, Κι εγώ πράγματι πήρα απ' αυτές. Κι αυτό που πήρα μου άρεσε, με πλούτισε,με μεγάλωσε.
Έρωτας αληθινός και κανονικός λειτουργεί και με γυναίκα την οποία δεν συνάντησες ποτέ. Κατ' αρχάς τι θα πει έρωτας; Να δοθείς σε κάποιον κι αυτός να δοθεί σε σένα. Η  Νεοζηλανδή Katherine Mansfield γεννήθηκε το 1888, σα σήμερα 14 Οκτωβρίου, και πέθανε στη Γαλλία χρόνια πολλά πριν γεννηθώ. Και λοιπόν; Είναι συγγραφέας, άρα παραμένει ζωντανή όσο διαβάζεται ακόμα.
Έρωτας είναι φαντασία. Ερωτεύεσαι την συμμαθήτρια, την ξαδέλφη, την γειτόνισσα, την συνάδελφο, αλλά όχι ακριβώς αυτήν. Περισσότερο το καρδιοχτύπι βαράει γι αυτήν που νομίζεις ότι είναι η αγαπημένη σου. Πέρα απ' αυτό. Η Μάνσφηλντ κάθε φορά που διαβάζω το βιβλίο της Σε Μια Γερμανική Πανσιόν όλο κάτι καινούργιο ανακαλύπτω. Λες και βγαίνω πάλι ραντεβού μαζί της.

Ένα ταπεινό βιβλιαράκι, το είχα αγοράσει πιτσιρικάς, με λίγες δραχμές. Κακοτυπωμένο το βρήκα στο σωρό μ' άλλα βιβλία ταπεινά, ήταν η συλλογή διηγημάτων Σε Μια Γερμανική Πανσιόν της Νεοζηλανδής Katherine Mansfield. Αν ήμουν κομπλεξικός θα έπεφτα σε κατάθλιψη. Μα, είναι δυνατόν, σκέφθηκα, στα 23 της χρόνια να έγραψε αυτές τις γοητευτικές ιστορίες, 13 τον αριθμό. Ω!!! Εγώ ποτέ δεν θα έγραφα τόσο ωραία, όπως η άγνωστή μου συγγραφική ιδιοφυία με το όνομα Κάθριν Μάνσφηλντ. 

Δύο είναι οι κατηγορίες. Η μία, αν το «έχεις», το ταλέντο. Η άλλη, αν με τη δουλειά φθάσεις κάπου. Δύο οι κατηγορίες για τον συγγραφέα, τον μπογιατζή, τον καλλιτέχνη, τον κηπουρό, τον δάσκαλο, τον ζαχαροπλάστη. Τον όποιον.

Η Μάνσφηλντ από το δημοτικό σχολείο έδειξε την κλάση της. Τη μαστοριά στη τέχνη του συγγραφέα. Αναφέρω μόνον ότι η πολύ σπουδαία Βιρτζίνια Γουλφ είχε πει πως ζήλευε τον τρόπο που έγραφε η Βρετανίδα άποικος στη Νέα Ζηλανδία Κάθριν Μάνσφηλντ. Βαρεμένη κατακέφαλα η Βιρτζίνια Γουλφ, δεν πήγαινε πίσω και η ψυχικά ταραγμένη Κάθριν Μάνσφηλντ, αυτά σχετικά με την προσωπική της ζωή.

Πρόλαβε να κάνει τρεις γάμους, με άνδρες. Ο πρώτος κράτησε λίγες ώρες, ούτε μια ημέρα. Προηγουμένως είχε βιώσει την πρώτη της έντονη ερωτική περιπέτεια λεσβιακού τύπου. Και επειδή η άλλη πιτσιρίκα ήταν «πριγκηποπούλα» της φυλής Μαορί, για να μη γίνει σκάνδαλο, φευγάτισαν την Κάθριν στην Αγγλία. Σκέτη ερωτική ποίηση είναι οι επιστολές της στις γυναίκες που πόθησε, και με τις οποίες έκανε ερωτική σχέση.
Διαβαστε ακομα:

Η ΜΑΡΘΑ “ΚΛΑΨΑ” ΓΛΕΝΤΗΣΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΣ