ΤΟΝ ΘΕΟ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΤΟΝ ΚΑΝΑΝΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ

 
Τον αυτοκράτορα δεν τον βλέπει κανείς. Και απέναντι του να βρεθεί, δεν θα τον κοιτάξει στα μάτια. Κανείς. Κι όταν λέμε κανείς, εννοούμε κανείς. Πρωθυπουργός, στρατηγός, αρχιδικαστής. Και κανείς δεν πατάει τη σκιά του αυτοκράτορα αν υπάρχει φως, τεχνητό ή από τον ήλιο. Ούτε δίνει κανείς το χέρι στον αυτοκράτορα, απαγορεύονται οι χειραψίες. Και οι φωτογραφίες. Ποιος κοιτάει τον Θεό; Κανένας. Ποιος τον φωτογραφίζει; Κανένας. 
Θεός είναι ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας. Σταμάτησε να βρίσκεται στο βασίλειο των ουρανών με τη λήξη του Β΄ παγκόσμιου πολέμου. Όταν με εντολή του αυτοκράτορα Χιροχίτο η Ιαπωνία συνθηκολόγησε, παραδόθηκε στις ΗΠΑ. Σήμερα ο αυτοκράτορας είναι απλά ένας δημόσιος υπάλληλος. Όπως ο Προκόπης Παυλόπουλος ή η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που παίζουν το ρόλο πρόεδρου της δημοκρατίας. 
Το εθιμοτυπικό το κρατάνε βέβαια στην Ιαπωνία. Σα να βρίσκονται στο 7ο αιώνα πριν τον Χριστό, τότε που είχαν τον πρώτο αυτοκράτορα. Το βλέπεις και θαρρείς πως είναι ψέμα. Κι αν δεν είναι ψέμα, η αλήθεια του γεγονότος είναι σκηνοθεσία. Σκηνικό στημένο λες για τις ανάγκες ταινίας εποχής. Σκέπτεσαι, είναι αδύνατον σήμερα να επαναλαμβάνεται τελετή αρχαία, μεσαιωνικής ηλικίας. Κι όμως συνέβη, με την αυστηρότητα της γιαπωνέζικης παράδοσης. Σήμερα! Συγκεκριμένα το 2019 μετά τον Τζήσας. Η ενθρόνιση του νέου αυτοκράτορα, με την παρουσία εκπροσώπων από κάθε χώρα του γλόμπου.

Λέει ένας ότι είμαι ''βασιλικός''. Και ο άλλος το παίζει κόντρα, λέει εγώ είμαι ''δημοκρατικός''. Τι είναι το ένα και τι άλλο; Το θέτω αλλοιώς. Μήπως δεν είναι αντίθετες έννοιες. Μήπως η βασιλεία δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη δημοκρατία; Το πάω παραπέρα: Μήπως βολεύει σήμερα η δημοκρατία την βασιλεία.

Άλλο έχω έναν βασιλιά κακό, ηλίθιο, σε ρόλο συμβόλου, άλλο κρίνω έτσι ή γιουβέτσι το θεσμό της βασιλείας. Το ίδιο ισχύει με τη δημοκρατία. Ανόητο να τη βγάλεις άχρηστη ή επικίνδυνη επειδή ο κυβερνήτης, πρωθυπουργός ή πρόεδρος δημοκρατίας, είναι βλάκας ή λαμόγιο.

Για χιλιάδες χρόνια η Ιστορία της ανθρωπότητος γράφτηκε από βασιλιάδες. Από σόι ή αληταράδες οι οποίοι νταηλήκι φόρεσαν το στέμμα. Στην πορεία καλώς, κακώς η βασιλεία εξελίχθηκε σε άνευ εξουσίας θεσμό, εθνικό, πατριωτικό. Μια αναγκαιότητα. Γιατί επιβεβαίωνε την υποτιθέμενη ενότητα του έθνους. Ο συνειδητός, δηλαδή, οπαδός της βασιλείας είναι φουλ υποστηρικτής της, έστω και με άβουλο βασιλιά. Με την βασιλεία είναι ο βασιλικός, όχι με τον βασιλιά.

Στην Ιαπωνία ο βασιλιάς, αυτοκράτορας στον αξίωμα, ήταν για αιώνες Θεός. Ήταν η ίδια η Ιαπωνία. Τον Μάιο του 2019 ο αυτοκράτορας Ακιχίτο στα 86 του αποσύρθηκε κι ανέλαβε ο διάδοχος, ο 60χρονος Νερουχίτο. Ο απελθών είναι εγγονός του αυτοκράτορα Χιροχίτο, που επί βασιλείας του η Ιαπωνία έχασε τον πόλεμο. Σήμερα στην Ιαπωνία υπάρχει... Σύνταγμα, δημοκρατία και ο αυτοκράτορας είναι άδειο μύδι. Το 2019, σα σήμερα 21 Οκτωβρίου έγινε με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα η τελετουργική ενθρόνιση (φώτο) και ο νέος αυτοκράτορας ορκίστηκε στη... Δημοκρατία. Να τηρεί το Σύνταγμα.

Άσχετο. Ο νέος αυτοκράτορας, σπουδαγμένος στην Οξφόρδη, παντρεύτηκε το 1993 γυναίκα όχι από βασιλική οικογένεια, κάποια Μασάκο η οποία σπούδασε στο Χάρβαρντ και είχε απορρίψει δυο φορές την πρόταση γάμου του τότε διαδόχου. Δεν γέννησε γιο η Μασάκο και υπήρχε πρόβλημα διαδοχής όταν θα ανέβαινε στο θρόνο ο άντρας της. Μέχρι που έπαιξε σκέψη να αλλάξουν τα κόζα και να επιτραπεί να ορίζεται γυναίκα διάδοχος του θρόνου. Τελικά, το πρόβλημα ξεπεράστηκε, διότι στο μεταξύ απέκτησε αγόρι ο αδελφός του νέου αυτοκράτορα. Τα δυο αδέλφια είναι από χρόνια στα μαχαίρια

 Διαβαστε ακομα:

ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΠΕΡΙ... ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ