ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ… ΙΔΙΟ ΠΡΑΜΑ

 

Είναι δυο γιατροί σε κρατικό νοσοκομείο και της ίδιας ηλικίας. Γιατί ψηφίζουν διαφορετικό κόμμα; Εδώ σε θέλω. Κάνουν το ίδιο επάγγελμα, ανήκουν στην ίδια γενιά, έχουν τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες ελπίδες. Η απάντηση είναι ότι νομίζουν πως διαφέρουν πολιτικά επειδή ψηφίζουν… διαφορετικό κόμμα. Βρίσκονται σε πλάνη - ιδεολογική, κοινωνική, φιλοσοφική.

Άλλο, να πάνε σε λίγο πιο βαθειά νερά. Δυο καθηγητές πανεπιστημίου, ίδιας ηλικίας και ίδιας ειδικότητας, πιστεύουν διαφορετική θρησκεία. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ένα από τα δυο. Ή δεν ξέρουν τι πιστεύουν ή οι διαφορετικές τους θρησκείες λένε τα ίδια πράγματα.

Άλλο, ανοιγόμαστε στο πέλαγος. Δυο τραγουδιστές της όπερας, βαρύτονοι, ίδιας ηλικίας, γεννημένοι στην ίδια πόλη, φανατικοί οπαδοί, ο ένας της μιας ομάδας, ο άλλος της άλλης. Γιατί αυτό; Γιατί, δηλαδή, να φαντάζονται ότι η δική του ομάδα εκπροσωπεί… κάτι άλλο, ότι διαφέρει από την άλλη, κι έτσι να δικαιολογούν την οπαδική τους προσήλωση.

Τελικά. Καμιά θρησκεία, κανένα πολιτικό κόμμα, καμιά γηπεδική ομαδα δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Ούτε υπάρχει, ούτε διαφέρει από κάτι άλλο σχετικό, παρόμοιο, αντίθετο, αντίπαλο. Αυτός που υπάρχει είναι ο άνθρωπος. Αυτός που έχει ανάγκη να ενταχθεί, να ανήκει κάπου, να διαφωνεί.

Διαβαστε ακομα:

ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ, ΤΟ... ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΟΝΤΙΚΙ