ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΣΤΕΡΕΥΕΙ ΣΑΝ ΤΟ... ΠΟΤΑΜΙ

 

“Μόνον οι Έλληνες είχαν συλλάβει την ουσιαστική σχέση τού υποκειμένου με το σύμπαν, αλλά δεν είχαν ανθρώπινη θρησκεία”. Το είπε ο Γκέοργκ Βύλχελμ Φρήντριχ Χέγκελ, που έχει αξιολογηθεί ως ο μεγαλύτερος φιλόσοφος, ο ανώτερος όλων μετά τον Πλάτωνα. Εγώ λέω το άλλο, αν μου επιτρέπεται: Οι Έλληνες, δηλαδή οι πρώτοι που διάβασαν τον κόσμο, που τον πέρασαν από ακτίνες “Χ”, τον άνθρωπο και την Ιστορία του, ίσως και το μέλλον του, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είμαστε... κορόιδα.

Αυτό είναι το προσωπικόν σχόλιον. Τι ψάχνουμε, σου λένε οι Έλληνες, κι όταν λέμε Έλληνες εννοούμε τους αρχαίους. Τι, λοιπόν, να ψάξουμε, αυτό που δεν θα βρούμε ποτέ! Το νόημα της ζωής. Ε, δεν θα μας το αποκαλύψει ποτέ η ζωή. Ποτέ. Δεν θα χαρίσει στον άνθρωπο αυτό το μυστικό, αν πράγματι υπάρχει τέτοιο.

Δεν είχανε ανθρώπινη θρησκεία οι Έλληνες, σχολιάζει ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά του ευρωπαϊκού στοχασμού, ο Χέγκελ. Τι παπαριά είναι αυτή! Δεν κατάλαβα. Ο χριστιανισμός, δηλαδή, και οι άλλες θρησκείες τον ηρέμησαν τον άνθρωπο; Τον έκαναν πιο ανθρώπινο; Περισσότερο άνθρωπο απ' ό,τι ήτανε στους αιώνες της κλασικής αρχαιότητας. Με ποια λογική θα κάνουμε στην άκρη το ότι με τη δική τους θρησκεία οι Έλληνες έδωσαν το φως. Έγραψαν αυτά που έγραψαν, σκέφθηκαν αυτά που σκέφθηκαν.

O Georg Wilhelm Friedrich Hegel, ο πατέρας του γερμανικού ρομαντισμού, πέθανε το 1831,σα σήμερα στις 14 Νοεμβρίου, μέγεθος τεράστιο φιλοσοφικό και θεολογικό, έγραψε στα νειάτα του το έργο “Φαινομενολογία του Πνεύματος” και έκανε το μπαμ. Υποστήριξε ότι το παγκόσμιο πνεύμα διευρύνεται από γενιά σε γενιά και αποκτά συνεχώς μεγαλύτερη αυτογνωσία, όπως σπρώχνει τις όχθες του το ποτάμι όσο πλησιάζει στη θάλασσα.

Μια θεωρία που δεν στέκει με τίποτα σήμερα. Απεναντίας. Από γενιά σε γενιά ο κόσμος πτωχαίνει πνευματικά, θα έλεγε κανείς. Στεγνώνει η δίψα για γνώση, για αυτογνωσία. Με την ευκαιρία να πω και την εξυπνάδα μου: Μιλάει για ποτάμι μιλάει ο σοφός, όταν τα τελευταία χρόνια σ' όλο τον κόσμο χάνονται τα ποτάμια. Εξαφανίζονται από το χάρτη, στερεύουν. 
Διαβαστε ακομα:

ΖΕΙΣ ΟΣΟ ΑΝΑΠΝΕΕΙΣ