ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΕ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΗ
Δεν υπάρχει μεγάλος συγγραφέας ο οποίος αγνόησε τον έρωτα. Όλοι με το δικό τους τρόπο μίλησαν για τον έρωτα. Στα μυθιστορήματα τους ο έρωτας χαρίζει την αγάπη, προκαλεί τη δυστυχία, τον πόνο, την απογοήτευση, αλλά και τη λύτρωση στους ήρωες της ιστορίας. Γιατί ο έρωτας περισσότερο από κάθε τι άλλο φέρνει τόσο κοντά, όχι μόνον σωματικά, δύο άτομα. Ο έρωτας, η ίδια ουσία ζωής. Ύπαρξης. Στο φινάλε, γεννάει τη συνέχεια, τη διαιώνιση του είδους.
Ο άνθρωπος, όμως, θα ζευγάρωνε σωματικά, θα ερχόταν σε σαρκική επαφή, όπως τα ζώα, χωρίς να χρειαζόταν το ερέθισμα του έρωτα. Θα συνουσιάζονταν οι άνθρωποι, όπως τα τετράποδα, τα πτηνά, τα ψαρικά και χωρίς να ερωτευόντουσαν. Χωρίς συναισθηματισμούς, ρομαντισμούς, τρυφερότητες.
Το μεγαλειώδες έργο ''Αναζητώντας το χαμένο χρόνο'' γράφτηκε από τον Μαρσέλ Προύστ και επειδή αναφέρεται στον έρωτα θα τολμήσω μια ελεύθερη μετάφραση στον τίτλο του αριστουργήματος του; Ο έρωτας είναι η κραυγαλέα απόδειξη για το πόσο λίγη σημασία έχει στον άνθρωπο η πραγματικότητα.
Αυτό είπε ο άνθρωπος! Ότι ο έρωτας δεν είναι πραγματικότητα. Κάτι χειροπιαστό. Ότι ο έρωτας είναι το προχωρημένης υψηλής τεχνολογίας διαστημόπλοιο με το οποίο απομακρυνόμαστε από τη γήινη πραγματικότητα. Ότι με τον έρωτα ζούμε το όνειρο, ίσως το ψέμα, που το νιώθουμε αλήθεια, που θέλουμε να είναι αλήθεια.
Valentin Louis Georges Eugène Marcel Proust. Παριζιάνος. Κορυφαίος συγγραφέας. Γεννήθηκε Ιούλιο του 1871 από μάνα Εβραία. Άρα θεωρείται Εβραίος. Δεν θα ήταν Εβραίος αν μόνον ο πατέρας του ήταν εβραϊκής καταγωγής και θρησκείας. Έτσι το έχουν οι Εβραίοι. Τέλος πάντων, η μάνα ήταν από πλούσια εβραϊκή οικογένεια, ο πατέρας γιατρός, επιδημιολόγος, και καθολικός. Ο Μαρσέλ βαπτίστηκε καθολικός, αλλά όταν μεγάλωσε απομακρύνθηκε από τις θρησκείες, δήλωσε άθεος.
Ο ευαίσθητος και μοναχικός Μαρσέλ λάτρευε την μητέρα του κι όλοι συμφωνούν πως αυτή επηρέασε αποφασιστικά τη ζωή του. Για την εποχή του ήταν μαγκιά αλλά και σκάνδαλο όταν δημοσιοποίησε ότι είναι ομοφυλόφιλος. Πέθανε από πνευμονία στα 51 του το 1922, σα σήμερα 18 Νοεμβρίου. Για δέκα χρόνια πριν το θάνατο του υπέφερε από άσθμα.
Το μυθιστόρημα του Γάλλου Μαρσέλ Προυστ “Αναζητώντας το Χαμένο Χρόνο”, 3.200 σελίδες έχει γράψει στην αιωνιότητα. Έπος. Λογοτεχνικό έργο μνημειώδες. Άρχισε να κυκλοφορεί από το 1913, ο πρώτος τόμος, ακολούθησαν άλλοι έξι μέχρι το 1927.
Διαβαστε ακομα: