Η ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΣΤΟΝ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟ

 

Υπέφερε από τους πόνους σ’ όλο του το κορμί ο Ηρακλής, ο πιο δυνατός άνδρας την Ιστορίας και της Μυθολογίας. Φόρεσε, όμως, το διαβολικό και δηλητηριασμένο χιτώνα που του έδωσε η γυναίκα του κι ένοιωθε ασταμάτητες καούρες στις σάρκες του. Για να τον βοηθήσει ο Δίας ρίχνει ένα κεραυνό, γεννιέται επιτόπου ποτάμι, για να βρει νερό ο φουκαράς ο Ηρακλής, πριν κατακαεί. Και το ποτάμι είναι ο Γοργοπόταμος, το λέγανε και Δύρα.

Το 1901 άρχισαν να φτιάχνουν εργοστάσιο στην περιοχή, για να παράγουν ασετυλίνη και στήσανε σιδηροδρομική γραμμή για να τη μεταφέρουν. Αυτά, μέχρι το 1940, που μπήκαν στην Ελλάδα οι Γερμανοί.

Γοργοπόταμος. Ποτάμι στο νόμο Φθιώτιδας, κάπου 8 χιλιόμετρα, κινείται προς τον κάμπο του Σπερχειού. Την εποχή του μυθικού Ηρακλέους έπεφτε κατ’ ευθείαν στον Μαλλιακό κόλπο. Σα σήμερα 25 Νοεμβρίου, το 1942, ανατινάχθηκε η γέφυρα ύψους 30 μ. και μήκους 250 μ. στην οποία περνάει το τραίνο, από τους αντάρτες του αριστερού ΕΛΑΣ και του δεξιού ΕΔΕΣ. Το κουμάντο στην επιχείρηση είχαν οι Άγγλοι σύμμαχοι.

Αντιστασιακή ενέργεια όχι υψηλής στρατηγικής σημασίας, όμως προκάλεσε εξαιρετική εντύπωση στην Ευρώπη λόγω της απόλυτης επιτυχίας της. Η εντολή δόθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις στο Κάιρο. Συνεργάστηκαν ο Άρης Βελουχιώτης που έδωσε 86 ελασίτες και ο Ναπολέων Ζέρβας με 52 εδεσίτες. Η ομάδα των Βρετανών ήταν 14 κομάντο σαμποτέρ.

Λίγες ημέρες πριν έπεσαν με αλεξίπτωτο ο συνταγματάρχης Έντυ Μάγιερς και ο ταγματάρχης Κρίς Γούντχαουζ που μιλούσε ελληνικά και ανάπτυξε μεγάλη πρακτορική δράση στην πατρίδα μας. Το τραίνο περνούσε πάνω από το φαράγγι που προκαλούσε το ποτάμι, ο Γοργοπόταμος.

Η κατοχική φρουρά στη Γέφυρα ήταν ιταλική, εκατό άνδρες, παρόντες και 5 Γερμανοί. Η επίθεση από ελληνικής πλευράς εκδηλώθηκε και από τις δύο άκρες της γέφυρας τη νύχτα, 11 η ώρα, στις 25 Νοεμβρίου. Μετά από διόμισυ ώρες γίνεται η πρώτη δυνατή έκρηξη σ’ ένα τμήμα της γέφυρας. Στις 2.20 ξημερώματα άλλη έκρηξη, που επέφερε το γκρέμισμα της γέφυρας. Μοναδικές «απώλειες» οι 4 τραυματίες. Οι Γερμανοί εκτέλεσαν 9 πατριώτες σε αντίποινα.

Πέρασαν 40 χρόνια για να αναγνωριστεί ως εθνικό γεγονός ο Γοργοπόταμος και με νόμο του 1982 να γιορτάζεται κάθε χρόνο η επέτειος του.

Οι αριστεροί πάντα τιμούσαν τη μνήμη της ανατίναξης της Γέφυρας. Στην επέτειο του 1964 «ξεχασμένη» νάρκη σκότωσε 13 και τραυμάτισε περισσότερους από 50. Σύμφωνα με την έρευνα η νάρκη ήταν της εποχής του εμφυλίου. Πόσοι έχουν πειστεί ότι πράγματι ήταν... ξεχασμένη;
Διαβαστε ακομα:

ΜΙΑ ΔΕΚΑΔΑ ΣΟΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕΟΝΤΑ ΤΟΛΣΤΟΙ