ΤΟΤΕ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΑ 'ΝΑΙ ΕΥΤΥΧΗΣ

 
Ξεχωριστή φυλή ανθρώπινη οι συγγραφείς. Το λέω σεμνά. Η αλήθεια είναι πως δύσκολα να βρεις μεγάλο συγγραφέα να είναι άτομο φυσιολογικό. Εννοώ συνηθισμένο. Μια τρέλα θα την κουβαλάει. Κι αυτό δεν χαρακτηρίζει μονάχα τον σπουδαίο γραφιά, αλλά κάθε ταλαντούχο άνθρωπο, σε κάθε τομέα..
 
Αυτοί είναι οι άγραφοι νόμοι της ζωής. Ο χαρισματικός έκπληξη είναι να τον βάλεις στο σωρό. Σε μια σειρά. Είναι μόνος του μια άλλη κατηγορία. Ξεχωριστή.
 
Λέμε για τους συγγραφείς. Ειδικά για τους συγγραφείς. Κάποιοι σε τρομάζουν, ευχάριστα, αποκαλυπτικά, θαυμαστικά. Μέσα τους υπάρχει το ''κάτι άλλο'' και το αντιλαμβάνεσαι και στις πιο απλοϊκές κουβέντες τους. Σε μια μόνο φράση τους, και με λέξεις πολυμεταχειρισμένες, όχι διανουμενίστικες και “κουλτουριάρικες”. Σε στέλνουν με πύραυλο να συναντήσεις τη δική τους σκέψη.
 
Πέρα απ' αυτό. Το γράψιμο είναι τεράστια ηδονή. Μέγας έρωτας να γράφεις, να συγγράφεις. Ανείπωτη ευχαρίστηση. Ατομική ικανοποίηση, πνευματική, ψυχική. Γράφει και είναι αυτός στο χαρτί και ο εαυτός του. Δεν χρειάζεται δεύτερο, άλλο άτομο, βρίσκει με το γράψιμο τις ισορροπίες του. Χαρίζει στο Είναι του ό,τι το μυστηριώδες βγάζει το σκάλισμα της φαντασίας του. Όταν, μάλιστα, βγαίνουν πάνω στο χαρτί πράγματα, δικά του, κατάδικα του που ο ίδιος δεν τα περίμενε, δεν τα... ήξερε πως ήταν κρυμμένα μέσα του.
 
Αρκετές ιστορίες δεν τις έγραψαν οι… συγγραφείς τους! Οι ιστορίες που οι ίδιοι είχαν εμπνευστεί συνήθως τους οδηγούν στη συνέχεια προς αυτή ή την άλλη κατεύθυνση.Τόσο ολοκληρωτικά δένεται ο συγγραφέας με το δημιούργημα του.

Οι αράδες μου ήρθαν διότι διάβασα τι είπε ο σημαντικός συγγραφέας της Λατινικής Αμερικής. ο νομπελίστας Περουβιανός Μάριο Βάργκας Λιόσα στην ισπανική εφημερίδα  Ελ Παϊς. Τον ρώτησαν «Ποια είναι η μεγάλη σας ελπίδα, το πιο ακριβό σας όνειρο;». Κι αυτός είπε:

- Να μπορώ να διαβάζω και να γράφω έως το τέλος της ζωής μου. Αν πάει έτσι, τότε θα έχω ένα θάνατο ευτυχισμένο.

Ο Βάργκας γεννήθηκε Μάρτιο του 1934.

Διαβαστε ακομα:

ΠΡΟΣΤΥΧΗ ΓΥΝΑΙΚΑ, ΟΧΙ ΔΑΙΜΟΝΑΣ... , Ο ΔΑΙΜΟΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ...