ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ, ΚΑΙ ΦΑΛΑΙΝΕΣ

 

Τάμεσης. Στα αγγλικά Thames. Είναι το μεγάλο ποτάμι του Λονδίνου, που χωρίζει στα δυο την Αγγλία. Ο μεγαλύτερος ποταμός της χώρας, κοντά στα 350 χιλιόμετρα μήκος. Οι Άγγλοι, που δεν έχουν πολλά ποτάμια, δεν τον αναφέρουν με το όνομα του, τον λένε το ποτάμι.

Επόμενο να μην αποφεύγει τη ρύπανση ο Τάμεσης όταν περνάει μέσα από το Λονδίνο. Το πολυάνθρωπο Λονδίνο, Κάποτε, πριν ένα και δυο αιώνες, ήταν πολύ βρώμικος, και τα νερά του εχθρικά στα ψάρια. Σήμερα έχουν καταμετρηθεί περισσότερα από εκατό είδη ψαριών.

Έχει και φώκιες, και δελφίνια, και φάλαινες, και καρχαρίες, και κύκνους.
Άρχισαν να παίρνουν μέτρα προστασίας του Τάμεση διότι τους ενοχλούσε η λέρα του. Βρώμαγε. Χρειάστηκαν να περάσουν χρόνια και ζαμάνια για να ευαισθητοποιηθούν για την υγεία των ψαριών.

Στην Ιστορία του Λονδίνου έπαιξε ρόλο το ποτάμι. Οικονομικά και πολιτικά. Η κοινωνία της χώρας, που μέχρι και τον περασμένο αιώνα είχε τον πλέον κρίσιμο ηγετικό ρόλο παγκόσμια, προσαρμόστηκε στη φυσική δύναμη του ποταμιού, και την εκμεταλλεύτηκε. Η διαχείριση του ποταμιού με πνεύμα οικολογικό ξεκίνησε μετά τη δεκαετία του '60.

Διαβαστε ακομα:

ΠΡΟΣΤΥΧΗ ΓΥΝΑΙΚΑ, ΟΧΙ ΔΑΙΜΟΝΑΣ... , Ο ΔΑΙΜΟΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ...