ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ, ΤΟ ΘΗΡΙΟ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ

 
Ο άνθρωπος είναι ικανός για όλα. Για κάθε θηριωδία. Επειδή είναι θηρίο. Τέρας. Το έχει αποδείξει αρκετές φορές. Πράγματα αδιανόητα, πέραν κάθε φαντασίας ο άνθρωπος τα διαπράττει. Κι όταν λέμε άνθρωπος δεν εννοούμε κάποιος ψυχοπαθής, ένας σχιζοφρενής, ένας ανώμαλος. Για εγκλήματα φρίκης και ντροπής του ανθρώπινου γένους είναι ένοχοι πολλοί άνθρωποι μαζί, σύνολα, μάζες, πληθυσμοί.
 
Ικανός για θηριωδίες ο άνθρωπος διότι είναι Θηρίο. Να διαχωρίσουμε το ζώο, το άγριο ζώο, εκείνο που ζει στην άγρια φύση, με το τέρας. Με το θηρίο. Τίποτα μη προβλέψιμο δεν κάνει το ζώο της ζούγκλας. Αυτό που δεν μπορείς να προβλέψεις είναι το θηρίο. Και τη δύναμη του, τη δράση του, και τις αντιδράσεις του.
 
Ολοκαύτωμα. Η ανθρώπινη θηριωδία στη ναζιστική Γερμανία σε βάρος των εβραίων. Απίστευτο. Όχι, δα! Μήπως επαναληφθεί στο μέλλον. Το απίθανο είναι να αποκλειστεί η επανάληψη. Ενάντια των εβραίων ή κάποιων άλλων, όχι απαραίτητα με κριτήρια εθνικά. Ο άνθρωπος από καταβολής δεν άλλαξε. Άρα είναι ικανός για λόγους συμφέροντος και επειδή εύκολα, πολύ εύκολα φανατίζεται, να επαναφέρει ολοκαυτώματα και μαζικές δολοφονίες. Πάντα, άλλωστε, ξαναγίνεται αυτό που έγινε.
 
Το ''Δεν προβλέπεται'' να επαναληφθεί δεν ισχύει. Κανένας δεν είχε προβλέψει το ολοκαύτωμα. Και όλα τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητος στο όνομα του Θεού, της Αλήθειας, της Πατρίδος, του Σοσιαλισμού, της  Ειρήνης, της Ελευθερίας, της Ισότητας. Τίποτα το καταδικαστέο δεν έγινε στο όνομα του κακού. 
 
Κάθε χρόνο σα σήμερα 27 Ιανουαρίου στην τελετή Μνήμης της απελευθέρωσης των κρατουμένων στο στρατόπεδο του θανάτου το 1945 από τον Κόκκινο Στρατό ο αριθμός των επιζώντων είναι μικρότερος. 
Διαβαστε ακομα:

Ο ΠΑΠΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΤΟΝ… ΘΕΟ