Μουσειο Κυκλαδικης Τεχνης: Το καμαρι μας

 
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ

Το Μουσείο Κυκλαδικής και αρχαίας Ελληνικής Τέχνης μετράει 36 χρόνια ζωής και μέσα σ’ αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει όχι μόνο να γίνει ένα από τα καλύτερα Μουσεία της Ελλάδας, αλλά να γίνει παγκόσμια γνωστό και να αποσπά διεθνή βραβεία και διακρίσεις. Είναι από τις περιπτώσεις που αποδεικνύεται πως όταν κάπου δεν ανακατεύεται το κράτος και το Υπουργείο Πολιτισμού, γίνονται εξαιρετικά πράγματα.

Το 1986 έκανε τα εγκαίνια του και ήταν ένα όνειρο ζωής της Ντόλλυς Γουλανδρή. Μιας γυναίκας η οποία από το 1960 άρχισε να δημιουργεί συλλογή αρχαίων αντικειμένων, την οποία και δώρισε στο ίδρυμα Γουλανδρή που ιδρύθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της το 1985. Την επόμενη κιόλας χρονιά ίδρυσε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το οποίο σήμερα φιλοξενεί περισσότερα από 3.000 αντικείμενα.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης βρίσκεται στην Αθήνα και ασχολείται με τη στέγαση αντικειμένων και προβολή των αρχαίων πολιτισμών των Κυκλάδων και της Κύπρου. Το Μουσείο στεγάζεται σε δύο ξεχωριστά κτίρια, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους εσωτερικά: Στο Κεντρικό Κτίριο βρίσκονται οι αίθουσες των μόνιμων συλλογών, ενώ στο Μέγαρο Σταθάτου φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις.

 Αναλυτικά οι χώροι του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

  • Πτέρυγα "Ντόλλυ Γουλανδρή" (Ισόγειο): Δεξιά από την κεντρική είσοδο του κεντρικού κτιρίου, στην οδό Νεοφύτου Δούκα 4, ξεκινά η Νέα Πτέρυγα του ΜΚΤ, που εγκαινιάστηκε το 2005. Η Νέα Πτέρυγα χρησιμοποιείται για διαλέξεις, σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις, ενώ πολύ συχνά φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις.
  • Κυκλαδική Τέχνη (1ος όροφος): Η Κυκλαδική Συλλογή (3200-2000 π.Χ.) αποτελεί τον πυρήνα του Μουσείου. Το χρώμα που επιλέχθηκε για να περιβάλλει τις κυκλαδικές αρχαιότητες είναι το βαθύ μπλε.
  • Αρχαία Ελληνική Τέχνη: Μια Ιστορία με Εικόνες (2ος όροφος):  Η Συλλογή Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης καλύπτει την περίοδο από το 2000 π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. Το 2009 η αίθουσα ανακαινίστηκε ριζικά και η νέα έκθεση προτείνει μια νέα ασυνήθιστη ματιά στον κόσμο των αρχαίων Ελλήνων, με…

Η συνέχεια εδώ: ...nikosonline.gr