ΝΑ ΦΟΒΑΣΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΦΗΤΕΣ ΛΕΕΙ ΑΘΕΟΣ ΜΕ ΛΑΤΡΕΙΑ ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
«Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν το δικαίωμα σε λεγεώνες ηλιθίων να μιλάνε κάποιοι που άλλοτε άνοιγαν το στόμα τους μόνο σε μπαρ, κι αφού είχαν πιει κανένα ποτήρι κρασί, χωρίς να βλάπτουν την κοινότητα. Τους αναγκάζαμε αμέσως να σωπάσουν, αλλά σήμερα έχουν το δικαίωμα λόγου όπως ένας βραβευμένος με Νόμπελ. Είναι η εισβολή των ηλιθίων… ».
Η κουβέντα βγήκε από το στόμα ενός μεγάλου ανδρός, ο οποίος είπε και τούτο: «...Να φοβάσαι τους προφήτες κι αυτούς που είναι έτοιμοι να πεθάνουν για την αλήθεια, επειδή κατά κανόνα κάνουν κι άλλους να πεθάνουν μαζί τους, μερικές φορές πριν απ' αυτούς, άλλες φορές αντί γι' αυτούς».
Υποκλίνομαι στον Ουμπέρτο Έκο. Μεγάλος. Τον θαυμάζω. Για τη δουλειά του. Πέρα απ' αυτά που είπε, ζήλευα το γράψιμο του. Τεχνίτης του λόγου. Είχε το χάρισμα. Τον διαβάζεις και δικαιολογείς την ύπαρξη της γραφής. Αξίζει το κείμενό του, όχι μόνον για το περιεχόμενό του, κυρίως για τη δύναμή του. Ούτε μια λέξη περιττή.
Ο Ιταλός Ουμπέρτο Έκο. Ο σημειολόγος. Ο καθηγητής της σημειολογίας, επιστήμης με την οποία ο ερευνητής έρχεται σε επαφή και αναλύει πεπερασμένα, γεγονότα και πρόσωπα του παρελθόντος. Γεννήθηκε Ιανουάριο του 1932 και έγινε διάσημος το 1986 με την ταινία «Το Όνομα του Ρόδου», η οποία βασίστηκε στο μυθιστόρημα του, του 1980. Υπέροχη ταινία, σκηνοθεσία Ζαν Ζακ Ανώ, εποχής όπου τη γνώση καβαλούσαν τα μοναστήρια, όχι τα πανεπιστήμια. Διάβασα το βιβλίο. Αριστούργημα. Παγκόσμιο best seller.
Δολοφονίες αλλεπάλληλες σε καθολικό μοναστήρι. Φαρμακωνόνταν και τουμπανιαζόταν κάθε καλόγερος που επιχειρούσε να διαβάσει απαγορευμένο βιβλίο του Αριστοτέλη.
Ασέβεια στον Θεό είναι να γελάς. Γι’ αυτό, ένας φανατικός και τυφλός ηλικιωμένος μοναχός είχε δηλητηριάσει τις σελίδες του βιβλίου του Έλληνα φιλόσοφου και ο θάνατος ήταν βέβαιος όταν ο διψασμένος για γνώση μοναχός σάλιωνε το δάκτυλο για να γυρίσει σελίδα στο Β’ μέρος της Ποιητικής του Αριστοτέλη
Πριν γράψει το «Όνομα του Ρόδου» ο Ιταλός Έκο είχε επισκεφθεί την Μονή Βατοπεδίου, στην βιβλιοθήκη της οποίας υπάρχει ο κώδικας Γεωγραφία Κλαύδιου Πτολεμαίου, χειρόγραφο του 13-14ου αιώνα, καθώς και κείμενα του ιστορικού της αρχαιότητας Στραβώνα. Σχεδόν σ’ όλα τα μοναστήρια του Άγιου Όρους έχει πάει ο φιλόσοφος Ουμπέρτο Έκο. Ο άθεος. Πέθανε το 2016, σα σήμερα 19 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την επιθυμία του αποτεφρώθηκε, αφού είχε προηγηθεί πολιτική κηδεία που αναμεταδόθηκε ζωντανά από κανάλι του Μιλάνου.
Ελληνιστής ο Έκο. Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είχε διαμαρτυρηθεί για τη σκέψη να στηθεί χιονοδρομικό κέντρο στον Όλυμπο. ‘’Να μη διαταραχθεί η σιωπή των Θεών… ‘’, σχολίασε. Είχε επισκεφθεί τη γενέτειρα του Αριστοτέλη, τα Στάγειρα της Χαλκιδικής, και απέτισε φόρο Τιμής στο άγαλμα του φιλόσοφου. Σημειολόγος εραστής του μεσαίωνα. Και της εποχής του Βυζαντίου ο Ουμπέρτο, επειδή «η κλασική αρχαιότητα της Ελλάδος δεν έχει να κρύψει πολλά».