Καρπαθος: Ενα ιδιαιτερο νησι με ιστορια

 
 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ

Τις τελευταίες ημέρες η Κάρπαθος πήρε μεγάλη δημοσιότητα για λάθος λόγους. Ένα εξαιρετικό νησί που όσοι δεν το έχουν επισκεφτεί, απλά χάνουν.

Ξέρετε την ιστορία του; Έχετε κολυμπήσεις στις παραλίες, έχετε φάει τις εξαιρετικές ντόπιες νοστιμιές; Το ξέρετε πως έχει ένα χωριό που λέγεται Διαφάνι;

 Πριν διαβάσουμε αναλυτικά για το νησί, να σας πω με δυο λόγια: Έχει τεράστια ιστορία, έχει απίστευτη τοπική κουζίνα, καταπληκτικές παραλίες, υπέροχο κρασί ντόπιας παραγωγής, χιλιάδες ξυλόφουρνους και εκατοντάδες μονοπάτια για πεζοπορία.

Η Κάρπαθος βρίσκεται στη μέση του Καρπαθίου πελάγους, μεταξύ της Ρόδου και της Κρήτης και έχει πρωτεύουσα τα Πηγάδια. Διαθέτει αερολιμένα με προδιαγραφές διεθνών πτήσεων και ακτοπλοϊκά συνδέεται με τον Πειραιά δύο φορές την εβδομάδα το χειμώνα και τρεις το καλοκαίρι, την Κρήτη, την Κάσο, τη Χάλκη, τη Ρόδο, και άλλα νησιά των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων. Επίσης υπάρχουν πλοιάρια με τα οποία μπορείς να πας το γύρω του νησιού, στην νησίδα Σαρία στο Διαφάνι και την Κάσο.

Για την ονομασία του νησιού υπάρχουν πολλές εκδοχές. Ο Όμηρος την ονομάζει Κράπαθο, αλλά υπάρχουν κι’  άλλα ονόματα, όπως: Τετράπολις, Ανεμόεσσα, ενώ κατά το Μεσαίωνα ονομαζόταν Scarpanto (η ονομασία αυτή για το νησί επιβιώνει ακόμη στα ιταλικά).

Έχει μια μακρά ιστορία η οποία ξεκινάει από την μυθολογία ως πατρίδα του τιτάνα Ιαπετού, ως το νησί της γέννησης του Πρωτέα, που ήταν ο πρώτος βασιλιάς της και ως τόπος ανατροφής της Θεάς Αθηνάς. Στην Κάρπαθο έζησε ένα μέρος της ζωής του και ο…

Μάθετε τα πάντα και δείτε φωτογραφίες εδώ:...nikosonline.gr