ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο... ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

 
γράφει ο Φωστήρας

Με «κομμένη την ανάσα» (καθιερωμένο κλισέ στα δελτία ειδήσεων, πολύ το πάω) η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Το συγκεκριμένο τηλεοπτικό έργο, που βρίσκεται στο 1.671ο    επεισόδιο του, άρχισε να παίζεται σε απευθείας μετάδοση από το CNN στον πόλεμο του Κόλπου με παγκόσμια πρώτη στις 2 Αυγούστου του 1990 και τον βομβαρδισμό της Βαγδάτης και συνεχίζεται αδιάκοπο μέχρι σήμερα. Όπως το «Payton Place» και  το «Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι» παλαιότερα, το «Ντάλας» και τη «Δυναστεία» μετά, τα «Ατίθασα Νιάτα» πρόσφατα και τόσα άλλα τηλεοπτικά σήριαλ, έτσι και ο Πόλεμος έγινε ένα τηλεοπτικό προϊόν. Διεθνής υπερπαραγωγή, με γυρίσματα σε διάφορα εξωτικά μέρη του κόσμου (Ιράκ, Λιβύη, Σερβία, Συρία), δυναμικούς πρωταγωνιστές και εξασφαλισμένη τηλεθέαση.

Έτσι είναι. Την ώρα που τρως το σουβλάκι, πίνεις την μπύρα ή ρίχνεις κανένα μανίκι, βλέπεις τις μπόμπες να σκάνε στα κεφάλια αμάχων. Και μετά κάνεις ζάπινγκ γιατί ξεκινάει το Ρουκ – Ζουκ. Το βράδυ βέβαια δεν έχει ζάπινγκ ούτε απευθείας άλλες μπόμπες διότι έχει Survivor. Εκεί να δεις στίβους μάχης και μονομαχίες. Τι να μας πουν τα γατάκια οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί. Εκεί έχει Μαχητές εναντίον Διασήμων.

Έχω ένα γιο 21 χρονών και προσπαθώ να του εξηγήσω ότι η γενιά του είναι από χέρι χαμένη. Είναι η πιο απελπισμένη, η πιο φτωχή και χρεωμένη γενιά που γνώρισε η παγκόσμια ιστορία. Η πιο αδύναμη να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, η πιο καταδικασμένη να τις ακολουθήσει.

Μας ζαλίσανε τα αμελέτητα για Διεθνές Δίκαιο μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και επί 90 χρόνια ο Πόλεμος στον κόσμο δεν σταμάτησε ούτε μέρα. Έτσι που το θέμα να είναι πια όχι αν γίνει άλλος, αλλά το που και πότε θα ξεσπάσει ο επόμενος.

Άσε που τώρα στα παλαιά, τα «συμβατικά» όπλα, έχουν προστεθεί και νέα: Οι οικονομικές κυρώσεις. Εκεί να δεις μπόμπες. Όχι τίποτα πυρηνικά και τέτοιες στρακαστρούκες. Εκτός swift το ρούβλι, εμπάργκο της Visa στην ρωσική οικονομία, απαγόρευση εισαγωγών και εξαγωγών υπηρεσιών και προϊόντων, εκτός διατραπεζικής αγοράς οι ρωσικές τράπεζες, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων -από δαχτυλίδια μέχρι super yachts - όπου εισίν και βρίσκονται (do you know από αγγλοσαξονικό δίκαιο Ρέλο;).

Η Ρωσική οικονομία θα γυρίσει στην εποχή του λίθου μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας και ο Πούτιν θα ψάχνει ακόμα να στήσει προγεφυρώματα στο Κίεβο.

Καλά να πάθει κι αυτός. Δεν ήξερε, δεν ρώταγε με ποιους έχει μπλέξει; Και δεν μιλάω για τους Ουκρανούς. Μιλάω για τους W.A.S.P.S. Οι οποίοι στα χρηματιστηριακά εφαρμόζουν εδώ και δεκαετίες μία παλιά κινέζικη παροιμία που λέει (σε ελεύθερη μετάφραση) : «Όσο πιο παχύ είναι το γουρούνι, τόσο πιο κοντά είναι στο σφάξιμο».  

Τώρα θα μου πεις: Αφού έχει τόση δύναμη ένα κλικ, γιατί χρειάζονται ακόμη τα μπαμ; Μα απλούστατα διότι ο Πόλεμος παράγει χρήμα. Μιλάμε για πολύ χρήμα. Οι ισολογισμοί των στρατιωτικών βιομηχανιών των Η.Π.Α. παραμένουν εσαεί κρυφοί και αδημοσίευτοι και ο τζίρος των όπλων που πωλούνται κάθε χρόνο από την αμερικανική υπερδύναμη είναι μόνος του όσος ο τζίρος των επόμενων 25 χωρών που ακολουθούν στην σειρά. Άσε που μετά τα μπαμ βγαίνουν με τα κλικ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ money.

Διαβαστε ακομα:

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΑΝ – ΠΑΝΤΑ…