ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ...

 
 ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ

Είναι το θέατρο η υπέρτατη τέχνη; Ναι είναι, γιατί συγκεντρώνει όλες τις τέχνες. Την συγγραφή, την σκηνοθεσία, την υποκριτική, την μουσική, τη ζωγραφική, το χορό. Κι’ αν είναι καλό το έργο και η ομάδα που το παρουσιάζει… ε τότε είναι η υπέρτατη ψυχική ανάταση.

Η σημερινή μέρα, η 27η Μαρτίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια ημέρα του θεάτρου και είναι ευκαιρία να πούμε μερικά πράγματα και να θυμηθούμε τους Έλληνες που έκτισαν πετραδάκι - πετραδάκι την ιστορία του στα νεότερα χρόνια.

Το θέατρο είναι ο κλάδος της τέχνης που αναφέρεται στην απόδοση ιστοριών μπροστά σε κοινό, με τη χρήση κυρίως του λόγου, αλλά και της μουσικής, της ζωγραφικής και της κίνησης. Το θέατρο μπορεί να έχει διάφορες μορφές, όπως είναι η πρόζα, η όπερα, το μπαλέτο, η παντομίμα, το μιούζικαλ κ.ά. Το θέατρο δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Αρχαία Αθήνα, σαν μια εξέλιξη του διθυράμβου. Οι πρώτες μορφές του θεάτρου σε όλη τη διάρκεια της ελληνικής αρχαιότητας ήταν η τραγωδία, η κωμωδία και το σατυρικό δράμα. Στο αρχαίο ελληνικό θέατρο πρωταγωνιστούσαν μονάχα άντρες και ακόμη και σε γυναικείους ρόλους ντύνονταν οι ίδιοι γυναίκες. Έπειτα ο χώρος του θεάτρου μέσα από το πέρασμα των χρόνων εξελίχτηκε και τώρα στις σκηνές του θεάτρου παίζουν τόσο γυναίκες όσο και παιδιά.

Η λέξη θέατρο προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά και σήμαινε αρχικά σύνολο θεατών. Μετά πήρε τη σημασία του τόπου όπου γίνεται το θέαμα και της ίδιας της παράστασης.

  • Το θέατρο είναι ένας κύκλος συντροφικότητας και κοινών ενδιαφερόντων, κοινής γλώσσας. Το θέατρο είναι ένας κύκλος φίλων…
  • Οι ηθοποιοί του θεάτρου είναι φτιαγμένοι από άλλη στόφα - διαφορετική από των υπόλοιπων ηθοποιών. Δεν επιζητούν τα φώτα της δημοσιότητας άνευ λόγου, ούτε πολλές συνεντεύξεις δίνουν, ούτε υποκύπτουν στις διαφημίσεις και προσέχουν πολύ την προσέγγιση τους  στην τηλεόραση.
  • Το θέατρο είναι μια διαρκής ανησυχία. Δεν υπάρχει επανάπαυση στο θέατρο. Οι μεγάλοι δημιουργοί, σκηνοθέτες ή και οι ηθοποιοί του θεάτρου, έχουν καλλιτεχνική ευφυία. Προσπαθούν να φτιάξουν ένα κόσμο αλλιώτικο και να τον κάνουν να μοιάζει «ζωντανός».

Διαβάστε για τους μεγάλους δημιουργούς, τους μεγάλους ηθοποιούς και τα κορυφαία θεατρικά μας ζευγάρια…..

H συνέχεια εδώ:...nikosonline.gr