Απο γκραφιτας εγινε μεγαλος ζωγραφος

 
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ

Ένα φτωχό αλητάκι με καταγωγή από το Puerto Rico, ζωγράφιζε graffiti στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Στα 21 του ήταν ήδη γνωστός σε όλους τους εικαστικούς κύκλους, τον προώθησε ο Andy Warhol, έπεσε στα ναρκωτικά και πέθανε στα 28 του. Σήμερα τα έργα του φτάνουν να πωλούνται μέχρι και 50.000.000 δολάρια.

Αυτός είναι ο Jean-Michel Basquiat, το παιδί που έγινε θρύλος, και 40 χρόνια μετά τον θάνατο του εξακολουθεί να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των φιλότεχνων, των περιοδικών, των gallery και μέχρι που στο Παρίσι έδωσαν το όνομα του σε μια πλατεία.

Ο Ζαν Μισέλ Μπασκιά (Jean-Michel Basquiat), γεννήθηκε 22 Δεκεμβρίου 1960 στο Brooklyn της Νέας Υόρκης και πέθανε 12 Αυγούστου 1988. Ήταν 28 ετών.

Σε ηλικία 17 ετών άρχισε να σχεδιάζει με σπρέι γκράφιτι στο μετρό της Νέας Υόρκης μαζί με τον  Al Diaz υπογράφοντας ως SAMO. Εγκατέλειψε το σχολείο και ζούσε πουλώντας χειροποίητα μπλουζάκια και καρτ ποστάλ, ζωγραφισμένα από τον ίδιο και στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 άρχισε να εκθέτει έργα του σε ομαδικές εκθέσεις, στη Νέα Υόρκη και στην Ευρώπη. Τη δεκαετία του ΄80 έκανε εκθέσεις σε διεθνή μουσεία και γκαλερί σε όλο τον κόσμο, ενώ έγινε γνωστός ως εκφραστής ενός πρωτόγονου νεο-εξπρεσιονισμού που αποτυπώθηκε στα έργα του.

Στην προσωπική του ζωή, ο Basquiat είχε πολλές σχέσεις με γυναίκες. Ωστόσο, παρ’ όλο που ποτέ δεν είχε πει ότι ήταν bisexual, σύμφωνα με μαρτυρίες φίλων του, είχε σχέσεις και με άντρες. Η βιογράφος του Phoebe Hoban δήλωσε πως η πρώτη του σεξουαλική επαφή ήταν…

Η συνέχεια εδώ:...nikosonline.gr