ΔΥΟ ΑΝΔΡΕΣ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΤΟΣΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ...

 
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ

Η είδηση ότι γράφτηκε ένα καινούργιο έργο - και ανέβηκε ήδη στο Λονδίνο – για τον Andy Warhol και τον Jean-Michel Basquiat, ξανάφερε στην επικαιρότητα την σχέση των δύο ζωγράφων – που είναι δύο από τους πιο ακριβούς καλλιτέχνες των ημερών μας. O “πατριάρχης” της pop art αμέσως κατάλαβε το ταλέντο του νεαρού Basquiat, τον πήρε υπό την προστασία του, και ο μικρός “κόλλησε”. Λέγεται πως ο Warhol τον ερωτεύτηκε σφόδρα, αλλά ο Basquiat εκείνη την εποχή ενδιαφερόταν για γυναίκες και ναρκωτικά. Κάτι που ο Warhol δεν μπορούσε να διαχειριστεί. Παρ’ όλα αυτά ήταν κολλητοί φίλοι μέχρι τέλους και επιπλέον έκαναν και μια συνεργασία που έμεινε στην ιστορία.

Το έργο “The Collaboration” (Η συνεργασία) αναφέρεται στην γνωριμία, την θυελλώδη σχέση, αλλά και στην συνεργία τους για μια μεγάλη έκθεση που δίχασε κοινό και κριτικούς. Η έκθεση έγινε το 1985 και οι κριτικοί έγραψαν καθόλου καλά σχόλια. Παρ’ όλα αυτά οι δυο τους ήταν ένα απίθανο ζευγάρι. Δυο πρωτοπόροι ζωγράφοι από διαφορετικές γενιές, δύο εμβληματικά δημιουργικά ταλέντα και δύο καλοί φίλοι.

Το έργο μας μεταφέρει στη Νέα Υόρκη του 1984, όταν ο Andy Warhol είναι ήδη πλούσιος και καταξιωμένος καλλιτέχνης και ο Jean-Michel Basquiat είναι το νέο παιδί - θαύμα που τους έχει κατακτήσει όλους, τόσο με το πρόσωπο και το χαμόγελο του όσο και με την περίεργα διαφορετική τέχνη του. Ένα παιδί που ξεκίνησε να κάνει graffiti στους δρόμους και να πουλάει χειροποίητα ζωγραφισμένα t-shirt, ήταν ένα από τα καινούργια μεγάλα ονόματα στο χώρο των εικαστικών τεχνών της Νέας Υόρκης.

Στην αφίσα της έκθεσης του 1985 στην γκαλερί Tony Shafrazi, και οι δυο τους φορούσαν γάντια του μποξ. Όλη η Νέα Υόρκη - καλλιτέχνες, κοσμικοί, πλούσιοι και ΜΜΕ - περίμεναν αυτή την έκθεση που οι κριτικοί την έκριναν πολύ αυστηρά. Για να το πούμε πιο απλά, την “έθαψαν”.

Φυσικά, δεν περίμενε κανένας αυτά που θα συνέβαιναν τα επόμενα χρόνια, όπου …
ΔΙΑΒΑΣΤΕ την συνέχεια εδώ: ...nikosonline.gr