ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ
Ο Σωκράτης γεννήθηκε το 470, εννέα χρόνια μετά το θάνατο του Κομφούκιου. Οι δύο σοφοί δεν συναντήθηκαν ποτέ, ούτε ένα τηλεφώνημα δεν έγινε ανάμεσά τους. Ο Αθηναίος, άλλωστε, δεν γνώριζε τον Κινέζο, ούτε την ύπαρξη της Κίνας. Κι όμως, υπάρχουν τόσα πολλά κοινά σημεία στους δύο αρχαίους πολιτισμούς, τον ελληνικό και τον κινέζικο. Γιατί;
Μιλάει το άτομο. Η σοφία του ατόμου. Όχι ο λαός, όχι το κράτος. Καμία σοφία και καμία ηθική διδασκαλία, πνευματική, θρησκευτική, δεν ορίζει την ποιότητα της κοινωνίας και την πορεία της ανθρωπότητας. Υπεράνω όλων είναι η απόκτηση υλικών αγαθών, η εξουσία, το βόλεμα.
Σεπτέμβριο μήνα, 551 χρόνια πριν τον Ναζωραίο, γεννήθηκε ο Κουνγκ Φου Τζου, που σημαίνει ο διδάσκαλος Κουνγκ, ο Κομφούκιος. Πέθανε το 479, σα σήμερα 11 Απριλίου. Από πιτσιρικάς άρχισε να διδάσκει και σύντομα τράβηξε αμέτρητους νέους, που ήθελαν να τον ακούσουν.
“Να σέβεστε τα πνεύματα και τους Θεούς, όμως να κρατάτε μια απόσταση απ' αυτούς... ”.
Το είπε ο δάσκαλος. Αδιάφορο για σένα. Εσύ τις ανάγκες σου έχεις για τους Θεούς, οπότε προκαλείς κακό στον εαυτό σου, στους διπλα σου και στη γη, και δεν αφήνεις σε ησυχία τα πνεύματα και τους Θεούς. Θέλεις την ευλογία τους και προσπαθείς να τους κερδίσεις.
“Διάλεξε μια εργασία που να την αγαπάς και δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στην ζωή σου... ”.
“Ο ανώτερος άνθρωπος έχει απαιτήσεις από τον εαυτό του, ο κατώτερος από τους άλλους... ”.
Τι είπε ο δάσκαλος! Πρώτα-πρώτα ότι κυκλοφορούν ανώτεροι και κατώτεροι άνθρωποι. Άντε να το πει αυτό μια θρησκεία, από κόσμο θα μαζέψει τις κάλτσες μου. Αν πει τέτοια πράγματα μια θρησκεία θα είναι αντιεμπορική. Ή να πει το ίδιο πράμα μία πολιτική ιδεολογία, ένα κόμμα, θα εξαφανιστεί από το χάρτη.
Ένας Κινέζος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου τόλμησε να υπεραπλουστεύσει, να εκλαϊκεύσει τον Κομφούκιο, δίνοντας απάντηση στο ερώτημα εάν η διδασκαλία του αρχαίου σοφού μπορεί να βοηθήσει τον σύγχρονο άνθρωπο. Ιεροσυλία! Έπεσαν να τον φάνε άλλοι Κινέζοι κομφουκιανιστές, που υπερασπίζονται την αυθεντικότητα των ρητών και των ιδεών του Μεγάλου Δασκάλου.
Διαβαστε ακομα: