ΠΟΛΕΜΟΣ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥΣ...

 
Ο σερ Τζων Κήγκαν έχει ευλογήσει την πυρηνική «ισορροπία τρόμου» που παίζει ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις της γης. Γιατί; Προφανές είναι πως αν ο ένας φοβάται τον άλλον σχεδόν μηδενίζεται η απειλή πολέμου. Ποιος είναι ο κύριος Jonh Keegan; Ίσως ο Νο1 στρατιωτικός ιστορικός, συγγραφέας 20 βιβλίων, δημοσιογράφος και πολεμικός ανταποκριτής.

Συμφωνεί, διαφωνεί κάποιος μάλλον χρήσιμο είναι να έρχεται κοντά στις σκέψεις και τις απόψεις ανθρώπων, που δεν τους συναντάς στα παράθυρα των καναλιών. Τέλος πάντων, ο Άγγλος Jonh Keegan, που πέθανε στα 78 του το 2012 ήταν αισιόδοξος για το τέλος των «μεγάλων» πολέμων. Των παγκοσμίων πολέμων, δύο ήταν και τρίτος είναι μάλλον απίθανο να προκύψει.

Αφορμή στην κουβέντα η σημερινή 9η Μαϊου, που το 1945 σήμανε το τέλος του Β' παγκοσμίου πολέμου. Και επειδή κέρδισε η αντιφασιστική πλευρά, η ενάτη Μαϊου πριν από 77 χρόνια θεωρείται «Ημέρα της Ειρήνης». Πώς; Ειρήνης...

Αισιόδοξος ήταν ο Κήγκαν για ένα ειρηνικό, ένα ήσυχο μέλλον, παρ' ό,τι τον φόβιζαν οι «τοπικές» συγκρούσεις. Οι οποίες, να προσθέσουμε, δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσουν... Ποτέ! Αυτό μας λέει η ανθρώπινη Ιστορία. Πόλεμος θα γίνεται, μικρός, μεγάλος, τοπικός κι όχι.

Η ''ιδανική μάχη'' για τον Τζων Κήγκαν είναι εκείνη που μοιάζει με εκείνη του Βατερλώ, τον Ιούνιο του 1815. Επειδή οι αντίπαλοι είχαν σχεδόν ισοδύναμους στρατούς, και μετά την ήττα του ενός, δεν θα αισθάνεται τόσο ισχυρός ο νικητής. «Δυστυχώς, τέτοιες μάχες δεν υπάρχουν σήμερα... » έλεγε ο διακεκριμένος αναλυτής.

 Διαβαστε ακομα:

ΖΟΥΣΕ ΓΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΡΕΠΤΗ Η ΑΦΟΒΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ