ΤΑ ΜΠΙΧΛΙΜΠΙΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΙΝΔΙΑΝΟΥΣ

 
Το γράφουν τα βιβλία με ''αξιοπιστία'' ιστορική. Το αναπαράγουν ως αληθινό γεγονός. Ότι η ακριβότερη σήμερα περιοχή στον πλανήτη, η «παγκόσμια πρωτεύουσα», η Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, και συγκεκριμένα το νησί του Μανχάταν, είχε πουληθεί από τους ιθαγενείς έναντι 24 δολαρίων. Αγοραστής ο Ολλανδός, προτεστάντης βέβαια, γερμανικής καταγωγής Πήτερ Μινουίτ. Σύμφωνα με το μύθο, το 1626, σα σήμερα 24 Μαϊου, ο εκπρόσωπος της περιβόητης ολλανδικής «Εταιρείας Δυτικών Ινδιών» πρόσφερε διάφορα φανταχτερά μπιχλιμπίδια, καθρεπτάκια κι άλλα εντυπωσιακά και φανταχτερά, αξίας μόλις 60 γκίλντεν, όπως λέγονταν τα ολλανδικά φιορίνια, δηλαδή 24 δολάρια, αν δίναμε σήμερα την ισοτιμία, και πήρε τη γη των Ινδιάνων.

Πράγματι, η αγορά ήταν «νόμιμη», με την έννοια ότι δεν έγινε με απειλές και τσαμπουκάδες των λευκών, όμως η Ιστορία σηκώνει τα χέρια. Δεν υπάρχουν στοιχεία που υπεύθυνα να αποδεικνύουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες από το εν λόγω νταραβέρι.

Γιατί οι ιθαγενείς πούλησαν το «Νέο Άμστερνταμ», όπως αρχικά ονομαζόταν η Νέα Υόρκη, πριν περάσει στα χέρια των Άγγλων; Σίγουρα, εκτός από τα 60 φιορίνια, πήραν και εργαλεία γης, σκεπάρνια, τσάπες κ.α. Ίσως να ήθελαν και μία στρατηγικού τύπου «συμμαχία», να τα έχουν καλά με τους λευκούς αποίκους. Τη «συμφωνία», πάντως, την πώληση του Μανχάταν, δεν την... σεβάστηκαν. Την αμφισβήτησαν με ινδιάνικα πολεμικά επεισόδια, που μετά από 300 χρόνια αποτέλεσαν υλικό στους σεναριογράφους του Χόλυγουντ.

Μανχάταν, ο πιο πυκνοκατοικημένος τόπος στον κόσμο. Το κοντινότερο σημείο των ΗΠΑ από Ευρώπη και Αφρική.
Διαβαστε ακομα: