ΗΞΕΡΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ Ο ΔΟΥΛΟΣ ΤΩΝ ΠΟΥΡΩΝ

 

Σίγμουντ Φρόϋντ. Ο πατέρας της ψυχανάλυσης. Από τους μεγάλους του περασμένου αιώνα. Φανατικός καπνιστής. Άρρωστος με τον καπνό, το ένα πούρο μετά το άλλο, είκοσι την ημέρα. Τόσο μανιώδης που ενοχλούνταν αν δεν φουμάριζαν όσοι βρισκόντουσαν μαζί του. Πλησιάζουμε σήμερα τον κορυφαίο επιστήμονα, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος.

Καρκινοπαθής λόγω του εθισμού του με τον καπνό ο εβραϊκής καταγωγής αλλά άθεος Αυστριακός Σίγμουντ Φρόϋντ, έπεφτε σε κατάθλιψη(!), ηπίας μορφής βέβαια, αν δεν έβρισκε πούρα ή έκανε προσπάθεια να το κόψει. Μόνο αν κάπνιζε είχε διάθεση να εργαστεί, διαφορετικά ήταν ψυχολογικά διαλυμένος. Γνώριζε τη βλάβη που προκαλούσε στην υγεία του, όμως ήταν ανίκανος να αντισταθεί.

Σπάνιο να συναντήσει κανείς τον Φρόϋντ χωρίς να κρατά στο χέρι ένα πούρο. Η μυρωδιά του καπνού ήταν το πρώτο που αισθανόταν κανείς πριν καλά καλά τον πλησιάσει.

Μια μέρα κέρασε ένα πούρο σε 18χρονο ανηψιό του, ο οποίος αρνήθηκε την προσφορά του μπάρμπα του. Ο Φρόϋντ του σχολίασε: 'Αγόρι μου, μια από τις μεγαλύτερες και τις φτηνότερες απολαύσεις της ζωής είναι το κάπνισμα. Σε λυπάμαι, αν αποφασίσεις να μην καπνίζεις…

Διαβαστε ακομα:

ΕΓΙΝΕ ΜΥΣΤΑΓΩΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ...