ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΕΛΛΗΝΑ

 
Ο τάφος της Αμερικανίδας Εύας Πάλμερ είναι στους Δελφούς, δίπλα στον τάφο του κατά δέκα χρόνια νεώτερου της ποιητή Άγγελου Σικελιανού, τον οποίον παντρεύτηκε το 1907 και μαζί αναβίωσαν τις Δελφικές Εορτές. Ζευγαρωμένη με την ερωμένη της ποιήτρια Ναταλί Μπάρνλυ η γεννημένη στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης Εβελίνα ανακαλύπτει την αρχαία Ελλάδα και αυτοαποκαλείται ''Εύα''. Λατρεύει τα ποιήματα της Σαπφούς και πέρα από τους στίχους της ποιήτριας της αρχαιότητας εμπνέεται από ''την προγονική ιδέα του Ζην Αισθητικώς'', όπως αναφέρεται στην τελευταία της βιογραφία, έκδοση του πανεπιστημίου Prisceton. Έρωτας χωρίς περιορισμούς και σεξουαλικοί πειραματισμοί από μια Αμερικανίδα που αναζητούσε τον διονυσιακό εαυτό της και σημάδεψε την εποχή της. Γιατί όχι, δεν είναι υπερβολή να υποστηριχθεί ότι χάρη σ' αυτήν, χάρη στον δικής αντίληψης φεμινισμό, άλλαξαν συμπεριφορές οι γυναίκες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Αρχαιολόγος και χορογράφος η Εύα Πάλμερ, μια κοινωνική εξτρεμίστρια, ανακαλύπτει την Σαπφώ, ντύνεται Σαπφώ. διότι με τα ποιήματα της την οδηγεί στο σύγχρονο τρόπο ζωής κάθε γυναίκας. Και στις φίλες της η Πάλμερ μεταδίδει τη μύηση της στην Ελληνίδα ποιήτρια. Δεν σταματάει να μελετάει τον Νίτσε, πάει στο Παρίσι και κάνει παρέα με πλάσματα θεϊκά. Ανάμεσα σ' αυτά η κορυφαία ηθοποιό της γης Σάρα Μπερνάρ (1844-1923), η μέγιστη χορεύτρια Ισιδώρα Ντάγκαν (1877- 1927), της οποίας ο αδελφός Ραιημόντ έχει παντρευτεί την Πηνελόπη, αδελφή του ποιητή Άγγελου Σικελιανού (1884-1951), πανέμορφου νέου, με όψη αρχαίου Έλληνα Θεού. 
Στην Αθήνα η Εύα σοκάρει. Κυκλοφορεί με αρχαία σανδάλια και μεταξένιο χιτώνα μέχρι το γόνατο. Η απόλυτη κόντρα με τις μακριές μέχρι τον αστράγαλο βαρειές φούστες των Ελληνίδων. Από τις χωριάτισσες στην ελληνική ύπαιθρο αρχίζει να μαθαίνει να γνέφει, να υφαίνει. Μέγα το πάθος της για την Ελλάδα, αστείρευτη πηγή σκέψης και δημιουργίας.
Ιέρεια του ελεύθερου έρωτα και λεσβία η Εύα αποφασίζει να παντρευτεί τον Σικελιανό, αλλά δεν αγαπά τον Έλληνα ποιητή, γράφει σε επιστολή ρομαντική και ερωτική, στην ερωμένη της στο Παρίσι. Η σαπφική Εύα αγαπά την Ελλάδα, τον λαό της και συνεχίζει να είναι πάντα ερωτευμένη με εκείνην, την Ναταλί Μπάρνλυ. Με τον Σικελιανό, μετά από 27 χρόνια γάμου, θα χωρίσουν το 1934, αφού θα κάνουν τον γιο τους, τον Γλαύκο. Στην Ελλάδα η Πάλμερ χρηματοδοτεί εκδόσεις, αναλαμβάνει τα έξοδα λειτουργίας του Ωδείου, στο οποίο αυτή η σπουδαία γυναίκα διδάσκει βυζαντινή μουσική. Κατηγορεί τις ΗΠΑ για ιμπεριαλισμό και ζητάει νομιμοποίηση του ΕΑΜ.

Η Εύα Πάλμερ γεννήθηκε Ιανουάριο του 1874 και πέθανε το 1952, ένα χρόνο μετά τον Σικελιανό, σα σήμερα 4 Ιουνίου. Η μνήμη της είναι πράγματι αιώνια.

Διαβαστε ακομα:

Ο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ