ΠΟΙΟΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ... ΘΑΝΑΤΟ.
Μόνο οι πεθαμένοι δεν έχουν το άγχος για το θάνατο που είναι αδύνατο να μην πλησιάζει τους ζωντανούς. Αυτούς που ακόμα δεν έχουν πεθάνει. Ποιος ασχολείται με τους νεκρούς; Κανένας, αυτή είναι η αλήθεια. Οι θρησκείες στο παραμύθι που πουλάνε μιλάνε για την υποτιθέμενη... άλλη ζωή, των πεθαμένων τη... ζωή, όμως όχι γι' αυτούς που βρίσκονται κάτω από το χώμα, αλλά για να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των ζωντανών.
Η δουλειά της θρησκείας είναι να σε μπαλαμουτιάσει ότι δεν πεθαίνεις άμα σε θάψουν, θα συνεχίσεις να ζεις και εκεί που θα πας. Άσε ότι κάποια στιγμή θα... επιστρέψεις. Και βέβαια μετά την εμφάνιση του χριστιανισμού, η εν λόγω θρησκεία ανάλαβε και κοινωνικά καθήκοντα στη γη. Να φοβερίζει με την κόλαση τα δίποδα, προκειμένου να είναι καλοί άνθρωποι.
''Μας αφορά η αρχαία σοφία ακόμα και σήμερα, η σοφία των Ελλήνων''. Αυτό λέει ένας μεγάλος, πολύ μεγάλος άνθρωπος. Ο Ίρβιν Γιάλομ, παγκόσμια αναγνωρισμένος στον τομέα του και για τα βιβλία που υπογράφει. Το επάγγελμα του είναι ψυχοθεραπευτής, θεραπευτής ψυχών. Δεν μ' αρεσει να τον αποκαλώ ''ψυχοθεραπευτή'', όμως είναι λίγο και άδικο για μια τόσο σπουδαία φυσιογνωμία να τον πω ''συγγραφέα'' και ''καθηγητή''. Γεννήθηκε το 1931, σα σήμερα 13 Ιουνίου.
Ο Γιάλομ, ο οποίος έχει αδυναμία στον Επίκουρο (342- 270 πριν τον Χριστό) προτείνει στον σύγχρονο άνθρωπο να συμφιλιωθεί με το θάνατο. Μια κουβέντα είναι αυτή. Ο Επίκουρος λέει τα δικά του, γιατί δεν χρειάζεται να φοβόμαστε το θάνατο.
Η κατάρα είναι ότι η σκέψη του ανθρώπου είναι αιχμάλωτη στη δυστυχία, διότι όλα τα βλέπει... αντίθετα. Γουστάρει η ψυχο΄ύλα του αντιπαλότητα. Καλό- κακό, ωφέλιμο - βλαπτικό, ζωή - θάνατος, τίμιο - άτιμο, μαύρο - άσπρο. Το καθένα, όμως, ανήκει στον εαυτό του, ο άνθρωπος το τοποθετεί απέναντι σε κάτι άλλο, το οποίο κι αυτό είναι αυτοδύναμο.
Αφού θα πεθάνουμε, άρα η ζωή δεν μας ανήκει. Δικός μας είναι μόνο ο θάνατος, ο οποίος όμως όσο και να θέλει κάποιος να τον βιώσει, να τον χαρεί, να τον διασκεδάσει, δεν πιάνει μια σε σύγκριση με το μέγεθος της ζωής.
Στην εικόνα εξώφυλλο από βιβλίο του ίρβιν Γιάλομ, παιδί Ρωσοεβραίων που μεγάλωσε σε γειτονιά νέγρων κάπου στην Ουώσιγκτον.
Διαβαστε ακομα: