ΑΝΩΜΑΛΟΣ Ο... ΑΘΩΟΣ ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ

 
Όταν πρωτοείδα την ταινία, συνέβη στη Θεσσαλονίκη, σοκαρίστηκα. ΄Ήμουνα πιτσιρικάς, και όπως το συνήθιζα, αν με ενδιέφερε κάτι επιτόπου αναζητούσα κάθε σχετική πληροφορία. Σχεδόν τρόμαξα από το θαυμασμό μου για τον πολυβραβευμένο Γερμανό σκηνοθέτη του Χόλυγουντ Ουίλιαμ Ουάυλερ (1902- 1981), σχετικά με τις επιλογές του πριν ξεκινήσει την ταινία Ο Συλλέκτης. Πρώτα να μιλήσουμε για την ταινία που το στόρυ της είναι παρμένο από το The Collector, το πρώτο μυθιστόρημα του Άγγλου Τζων Φώουλς (1926- 2005). 
Έτσι συμβαίνει. Η συνταγή στην κινηματογραφική βιομηχανία είναι πρώτα να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα βιβλίου, είτε είναι μπεστ σέλερ, είτε όχι, αλλά εκτιμάται πως προσφέρεται να γίνει ταινία. Ο John Fowles γράφει το 1963 τον Συλλέκτη κι αμέσως αναγνωρίζεται παγκόσμια αξία στη λογοτεχνία. Έγραψε κι άλλα μυθιστορήματα, ταινία έγινε και Η Ερωμένη του Γάλλου Υπολοχαγού. Δίδαξε αγγλικά στην Αναργύρειο Σχολή των Σπετσών.
Ο Φρέντυ, νεαρός συλλέκτης πεταλούδων, που τον παίζει στο σινεμά ο Τέρενς Σταμπ (1938) απαγάγει την φοιτήτρια καλών τεχνών Μιράντα, την οποία υποδύεται η ηθοποιός Σαμάνθα Έγκαρ (1939) και την κλείνει στο υπόγειο μιας ερημικής μονοκατοικίας. Η κάθε λεπτομέρεια της ιστορίας έχει τη σημασία της. Η ταινία, με μουσική του Μωρίς Ζαρ, έκανε πρεμιέρα το 1965, σα σήμερα 17 Ιουνίου.
Από την παραγωγή πρότειναν στον σκηνοθέτη την Νάταλι Γουντ και τον Άντονυ Πέρκινς στους δυο κύριους ρόλους. Δεν μάσησε ο μαιτρ. Πήγε σε δευτεροκλασάτους ηθοποιούς. Στους Λονδρέζους, κάποτε συμφοιτητές στο κολέγιο, την κοκκινομάλλα Samantha Eggar και τον μυστηριώδη Τerence Stamp, οι οποίοι είχαν... προηγούμενα σε προσωπικό επίπεδο! Ήταν αυτό ένα στοιχείο που ο Ουάυλερ εκτιμούσε πως θα τους βοηθούσε στην ερμηνεία τους. 
Ξεκινάνε τα γυρίσματα και ο διάσημος σκηνοθέτης στα διαλείμματα απαγορεύει στην Σαμάνθα Έγγαρ να βγαίνει από την απομόνωση! Ούτε να φάει με τους άλλους ηθοποιούς και τεχνικούς. Γιατί; Να μπει στο πετσί του ρόλου, πράγματι να βιώνει τον αποκλεισμό με τον έξω κόσμο.
Όταν είδα την ταινία είχα συγκλονιστεί. Δεν ξέρω πραγματικά τι εντυπώσεις θα μου προκαλέσει σήμερα αν ξαναδώ τον ''Συλλέκτη''. Μια μικρή αγωνία την έχω αν πέσω σε κανένα αφιέρωμα για τον William Wyler και μέσα στα φιλμ που σκηνοθέτησε είναι και ο Συλλέκτης.
Διαβαστε ακομα:

ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΑΙΩΝΑ!