Η ΑΛΗΘΙΝΑ ΜΟΝΑΚΡΙΒΗ ΚΡΑΥΓΗ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

 

Για το λύκο, το περισσότερο αγαπημένο μου ζώο, έχει γράψει δύο σεντόνια ο αποδυτηριάκιας. Να το ξαναπώ, τον αγαπημένο μου λύκο, το περισσότερο κυνηγημένο ζώο από τον άνθρωπο. Γι' αυτό ήταν μία μικρή έκπληξη που έδειξε την προτίμησή της μέσω Facebook στον αποδυτηριάκια μία κοπελλιά, η Έρικα, μ' έναν γκρίζο κι έναν καφέ λύκο.

Έριξε μια πινελιά για τη ψυχή του λύκου σε κείμενο του ο Φωστήρας, ότι δεν είναι ζώο να τον περιορίσεις σε κλουβιά. Βασιλιάς της ζούγκλας το λιοντάρι, αλλά κάποια στιγμή πήρε τη θέση του στο τσίρκο. Όχι και ο λύκος, δεν προσφέρεται για σώου με θηριοδαμαστές και κλόουν.

Υπόδειγμα κλειστής οικογενειακής ζωής ο λύκος και, κυρίως, της συνεργασίας των μελών της αγέλης. Στη μικροκοινωνία των 10-20 λύκων κυριαρχεί το μεγαλείο και η ανάγκη της ιεραρχίας. Με αυστηρότητα. Και με την ποινή του θανάτου στον παραβατη. Ο καθένας ξέρει το ρόλο του, διαφορετικά δεν επιβιώνει η αγέλη, το σόι. Κι αν η αρχηγία του γηραιότερου λύκου αμφισβητηθεί από νεαρώτερο μέλος της αγέλης, τότε ένα από τα δυο θα γίνει. Ή θα παραιτηθεί ο αρχηγός ή θα γίνει θα γίνει μονομαχία των δυο.

Αμέτρητοι επιστήμονες λάτρεψαν τον λύκο, τον άγριο και ελεύθερο λύκο του βουνού και του δάσους, όχι τον μαϊμού, τον σπιτίσιο, το λυκόσκυλο. Όχι τον μπάσταρδο. Μελέτησαν, μελετούν το πιο παρεξηγημένο ζώο. Ποτέ, όμως, δεν θα καταφέρουν να αποκωδικοποιήσουν την μοναδική, την υπέροχη κραυγή του σύμπαντος στο σκοτάδι με μισοφέγγαρο, όταν ο λύκος έχει σηκωμένο το κεφάλι στον ουρανό. 
Το ουρλιαχτό του λύκου (φώτο), παρατεταμένο και μυστηριακό, ακούγεται και από απόσταση 130 χιλιομέτρων(!) κι έχει δώσει τροφή σε δεισιδαιμονίες ανθρώπινες, με συνέπεια να τοποθετείται το ζώο σε θέση περίοπτη στη μυθολογία, στη λαογραφία των φυλών.

Αυτά τα ολίγα για τον πρόγονο των σκύλων.

Διαβαστε ακομα:

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΒΥΖΑΞΕ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ