ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΕ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ

 

Στα 54 χρόνια της πέθανε σα σήμερα 16 Σεπτεμβρίου, το 1977, η Μαρία Κάλας. Ας αποφύγουνε τους πολυμεταχειρισμένους χαρακτηρισμούς, που της αξίζουν με το παραπάνω. Μεγάλη, τεράστια, μοναδική, ανεπανάληπτη, αξεπέραστη. Πρόκειται για την απόλυτη ερμηνεύτρια στους αθάνατους ρόλους του λυρικού θεάτρου. Ο,τι άλλο πει κανείς είναι λίγο.

Να, ποια είναι «η δική τους Μαρία Κάλας» τριών διάσημων σοπράνο, σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, το 2017.

ΜΥΡΤΩ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Στην Τραβιάτα ανακάλυψα την ομορφιά της χροιάς της και τη σπουδαία ερμηνεία της. Κληρονομιά της η θεατρικότητα δια μέσου τη φωνής. Αν κλείσω τη φωνή και παρακολουθώ μόνο το πρόσωπο της, από το μορφασμό και τα μάτια της αντιλαμβάνομαι σε πιο σημείο της άριας βρίσκεται. Από το βλέμμα της, αν θα είναι κοφτερή η ματιά της, πώς κουνάει τα φρύδια της ή τα χέρια της. Τραγουδούσε με όλο το είναι της. Γι’ αυτό την ήθελαν όλοι μεγαλύτεροι σκηνοθέτες.

Η Κάλας προκάλεσε επανάσταση στη σκηνική ερμηνεία, και χάρισε τα μέγιστα στο λυρικό τραγούδι αναβιώνοντας ξεχασμένους τίτλους της όπερας. Έδινε μεγάλη σημασία στο λόγο, στο λιμπρέτο, να μην είναι απλό τραγούδι, πάνω σ’ αυτό έκτιζε το ρόλο».

ΤΣΕΛΙΑ ΚΟΣΤΕΑ: «Κάποιοι άνθρωποι παραμένουν για πάντα στην αιωνιότητα. Ένας απ’ αυτούς είναι η Μαρία Κάλας. Όταν έκανε το ντεμπούτο του στην Τόσκα, οδηγός μου αποτέλεσε η δική της ερμηνεία. Μικρή στο Βουκουρέστι την άκουσα πρώτη φορά και αμέσως συνειδητοποίησα την πολύ ξεχωριστή φωνή της. Όταν, όμως, την είδα σε βίντεο αντιλήφθηκα το μέγεθος της. Έχω διακριθεί σε 11 διεθνείς διαγωνισμούς, για μένα αλλά και για τις απανταχού σοπράνο, σημείο αναφοράς είναι η φωνή της Κάλας. Με την ερμηνεία της δημιούργησε καινούργιες εικόνες, ένα νέο πρότυπο για όλους τους τραγουδιστές της όπερας».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΟΥΛΙΤΣΗ: «Η Μαρία Κάλας άφησε έναν θησαυρό ηχογραφήσεων. Έφερε επανάσταση στη σκηνική ερμηνεία. Ανεξάντλητο ψυχικό σθένος που αποτυπωνόταν σε κάθε νότα, ως προσωπική της σφραγίδα. Χάρη σ’ αυτήν δεν χάθηκαν έργα. Οι ερμηνείες της ηχούν στα αυτιά μου σα σοφά λόγια».

Διαβαστε ακομα:

ΑΚΟΥΣΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ''ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ''