ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ STORY ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΤΣΙΑ ΧΗΡΣΤ

 

Ο πλούσιος έγινε φτωχός. Ο μπατήρης έγινε πρίγκηπας. Ο βασιλιάς κατέληξε ζητιάνος. Συμβαίνουν. Όλα γίνονται. Όλα έχουν γίνει. Όχι μονάχα μια φορά. Ποτέ, όμως, δεν είχε προηγούμενο η περίπτωση της κακομαθημένης Πατρίτσια. Στα 19 της χρόνια την άρπαξε κάποια «17 Νοέμβρη» της Αμερικής και το κορίτσι την κάνει γυριστή, οργανωμένο μέλος της τρομοκρατικής συμμορίας. Η Πατρίτσια από σόι τρανό, εγγονή του πολυεκατομμυριούχου Ουίλιαμ Χηρστ, αρχιβαρώνου των μήντια.

Σενάριο που επιβεβαιώνει πανηγυρικά το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης». Το θύμα δεν αισθάνεται θύμα απέναντι στον θύτη, ταυτίζεται με τον εγκληματία και «περνάει» στην πλευρά του. Ληστεία τράπεζας στη σουηδική πρωτεύουσα το 1973, οι κακοποιοί απαγάγουν τέσσερις ανθρώπους κι αυτοί, οι όμηροι, δένονται συναισθηματικά, κι όχι μόνο, με τους απαγωγείς τους.

Θέμα ψυχολογικής ανάλυσης. Γιατί το θύμα εμφανίζει συμπεριφορά κατανόησης και συμπάθειας στον θύτη του; Είναι η ανάγκη της επιβίωσης, λένε οι ειδικοί, οι ψυχολόγοι, οι ψυχίατροι. Τέσσερα μέλη του «Επαναστατικού Συμβιωτικού Απελευθερωτικού Στρατού», όπως αποκαλούνταν κάποιοι αναρχικοί, βουτάνε την Patricia Hearst στις 4 Φεβρουαρίου το 1974, μέσα από το φοιτητικό της κοιτώνα.

«Θα την αφήσουμε ελεύθερη... » στέλνουν μήνυμα από ραδιοφωνικό σταθμό οι αντιεξουσιαστές «... μόνον αν η οικογένεια Χηρστ μοιράσει τρόφιμα στους φτωχούς της Καλιφόρνιας, δεν θέλουμε λεφτά, βάλτε στον κώλο σας τα δολάρια». Τελικά, οι μάγκες έκαναν παντελόνι 4 συν 2 εκατομμύρια δολάρια από τον μπαμπά της Πατρίτσια, η οποία όμως...

...Μόλις δύο μήνες μετά την απαγωγή της συμμετέχει με τους κοινοβιακούς αντισυμβατικούς τύπους της εξτρεμιστικής αριστεράς σε ληστεία τράπεζας στο Σαν Φρανσίσκο. Και ένα μήνα μετά η αντάρτισσα πόλης Πατρίτσια, που είναι πια «η σύντροφος Τάνια» δεν διστάζει να πυροβολήσει, σε ληστεία σε αθλητικό πολυκατάστημα, προκειμένου να διευκολύνει συντρόφους της να διαφύγουν.

Μία «επαναστατική» επιχείρηση του Συμβιωτικού Απελευθερωτικού Στρατού δεν πήγε καλά και η Πατρίτσια συλλαμβάνεται, μαζί και τρεις άλλοι σύντροφοί της, μια γιαπωνέζα και δύο λευκοί. Μπροστά στην κάμερα με γροθιά σφιγμένη η Πατρίτσια απειλεί την κοινωνία των αστών με αγωνιστικό χαιρετισμό στη μνήμη του Τσε Γκεβάρα. Συνέβη σα σήμερα 18 Σεπτεμβρίου, το 1975.

Μετά από πέντε μήνες, στη δίκη για τον τσαμπουκά της πρώτης ληστείας, η Πατρίτσια ξεχνάει την επανάσταση και τις τρομοκρατικές πολιτικές παρεμβάσεις στο όνομα του λαού; «Μου είχαν κάνει πλύση εγκεφάλου με κομουνιστική κατήχηση, κάθε μέρα. Με εξανάγκασαν να συμπορευθώ στην οργάνωση, μετανοώ...». Έτσι την συμβούλευσαν δικηγόροι, έτσι τα είπε.

Στα μαλακά έπεσε η κόρη της ζάμπλουτης οικογένειας. Έφαγε 35 χρόνια φυλακή, της μείωσαν επιτόπου την καμπάνα σε 7 χρόνια. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμυ Κάρτερ υπέγραψε αναστολή στην ποινή της και μετά από 22 μήνες η Πατρίτσια πήγε σπίτι της. Καθάρισε εντελώς όταν πάλι νόμιμα, με την εξουσία που του δίνει το σύνταγμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον της έδωσε χάρη.
Κονόμησαν οι αληταράδες της συμμορίας από τα λύτρα, τα λεφτά που έδωσε ο Χηρστ, πήραν και τα χαρτζηλίκια τους οι δύο προεδράρες που Λευκού Οίκου για να ''επανέλθει'' η Πατρίτσια στην κυριλάτη κοινωνία. Και ζήσαμε εμείς καλά και ακόμα καλύτερα η Πατρίτσια που όταν αποφυλακίστηκε άρχισε να συνουσιάζεται με τον μπόντυγκαρντ που την προστάτευε, μετά από εντολή του πατέρας της Ρούντολφ. Παντρεύτηκε τον λεβέντη σεκιουριτά, έκανε δύο κόρες κι άρχισε να γεμίζει τη άδεια ζωή της με τις καλλιτεχνικές της ανησυχίες.
Η Patricia Hearst γεννήθηκε Φεβρουάριο του 1954. Ο κατά εννέα χρόνια μεγαλύτερος της σύζυγος, και πατέρας των δυο κοριτσιών τους, πέθανε στα 68 του, το 2013.
Διαβαστε ακομα:

ΣΤΟ ΜΕΓΑΝΗΣΙ ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΟΧΑ