ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ, ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΡΩΤΙΑΡΗΣ

 

«Έχω για τη ζωή μια αντίληψη δραματική και ρομαντική. Ό,τι δεν αγγίζει βαθειά την ευαισθησία μου, δεν μ’ ενδιαφέρει. Όσο αφορά την ποίηση, στην πραγματικότητα καταλαβαίνω πολύ λίγα πράγματα...».

Μέγας ποιητής, ο μέγιστος του 20ου αιώνα στη Λατινική Αμερική, Πάμπλο Νερούντα αν λέει κάτι το όνομα του Χιλιανού, και ο άνθρωπος ομολογεί ότι πολύ λίγα πράγματα αντιλαμβάνεται στην ποίηση. Εγώ άλλο εισπράττω από την κουβέντα του. Εννοεί, ίσως, πως δεν αισθάνεται πολύ σπουδαίος ώστε να καταλαβαίνει απόλυτα όλα όσα κρύβονται σε πόνημα ποιητικό.

Με τη μελοποίηση του Κάντο Χενεράλ ο Μίκης Θεοδωράκης έκανε γνωστό, όχι μονάχα στην Ελλάδα, τον Ναφταλί Ρικάρδο Ρέγιες Μπεσουάλτο που γεννήθηκε Ιούλιο του 1904 και πέθανε σα σήμερα στις 23 Σεπτεμβρίου το 1973. Από τον Γάλλο ποιητή Πωλ (Πάυλο, στα ελληνικά) Βερλαίν πήρε το μικρό του όνομα και το επίθετό του από τον Τσέχο συγγραφέα Γιαν Νερούντα.

«…Ίσως από τα φυτά, τη μοναξιά, τη σκληρή ζωή, βγαίνουν οι μυστικές, οι αληθινά βαθειές «ποιητικές πραμάτειες» που κανείς δεν μπορεί να διαβάσει γιατί κανείς δεν τις έγραψε... ». Νερούντα είναι κι αυτός. Στα 19 του δημοσίευσε δυο ποιητικές συλλογές, κι επειδή δεν μπορούσε να ζήσει από τα έσοδα του ως ποιητής έγινε διπλωματικός αλά Γιώργος Σεφέρης.

Πρόξενος της Χιλής σε Βιρμανία, Κεϋλάνη, Ιάβα, Σιγκαπούρη, Μπουένος Αϋρες, Ισπανία. Σε χώρες που είδε κόσμο να πεινάει και συνάντησε την πρώτη του γυναίκα, μια Ολλανδέζα.

Ερωτικό άτομο ο Πάμπλο. Καμιά έκπληξη για ποιητή. Στην Ισπανία γνωρίζει τον αληθινό έρωτα στην Αργεντίνα Δέλια που είναι 20 χρόνια μεγαλύτερη του, την παντρεύεται και ζει μαζί της 16 χρόνια. Παντρεύτηκε τρίτη φορά, την μούσα του, την Χιλιανή τραγουδίστρια Ματίλντε Ουρούτια (φώτο). Γίνεται πια συνειδητός κομουνιστής όταν ήρθε σε επαφή με τον Ισπανό ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ξεκίνησε να μελοποιεί το Canto General το 1971 και το παρουσιάζει πρώτη φορά τον επόμενο χρόνο στο Μπουένος Αϋρες. Το ποιητικό έργο του Χιλιανού, Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1971, παίχθηκε στο στάδιο Καραϊσκάκη, αφού έπεσε η χούντα στην Ελλάδα.

 

Σαράντα χρόνια μετά το θάνατο του Νερούντα έγινε η εκταφή του για να διαπιστωθεί αν τον είχαν σκοτώσει πράκτορες του δικτάτορα Πινοσέτ, ο οποίος είχε απαγορεύσει να γίνει δημόσια η κηδεία του ποιητή. Είχε δίκιο το κάθαρμα. Γιατί όταν έγινε η κηδεία του ποιητή, τελικά, εξελίχθηκε σε παλλαϊκή αντιστασιακή διαμαρτυρία.
Από ποίημα ερωτικό του Νερούντα δυο τετράστιχα:

Σε θυμάμαι όπως ήσουν το τελευταίο φθινόπωρο.
Ήσουνα το μπερέ το γκρι και η ήσυχη καρδιά.
Στα μάτια σου παλεύανε του δειλινού οι φλόγες.
Και τα φύλλα πέφτανε στο νερό της ψυχής σου.

 

Στα χέρια μου πιασμένη σαν το αναρριχητικό,
συλλαμβάνουν τα φύλλα την αργή φωνή σου κι ήσυχη.
Πυρά της έκπληξης όπου η δίψα μου καιγόταν.

Γλυκέ γαλάζιε υάκινθε πλεγμένε στην ψυχή μου.
Διαβαστε ακομα:

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ Ο ΡΩΜΑΙΟΣ... ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΗΣ