ΑΦΟΥ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ

 

Είναι, λένε, να μην κολλήσεις στον τζόγο. Λάθος, κύριοι. Το σωστό είναι ότι πριν κολλήσει κανείς έχει ήδη αποκαλύψει μέσα του τον τζόγο. Πρώτα συμβαίνει το ένα, μετά προκύπτει το άλλο. Πρώτα έρχεται η στιγμή να σκάσει μύτη η επιθυμία για στοίχημα. Να, γιατί πρόκειται για αποκάλυψη, όχι για ανακάλυψη.

Καταδικασμένος είναι ο άνθρωπος να πεθάνει. Το στάνταρ. Δεν είναι σίγουρο ότι θα γεννηθεί. Το στάνταρ μπετόν είναι ότι αφού γεννήθηκε δεν γλυτώνει το θάνατο. Τι σχέση έχει αυτό με τον τζόγο;

Αυτό το δεδομένο στον άνθρωπο, ότι στη ζωή του τον περιμένει το τέλος, το οριστικό τέλος, είναι που γεννάει τον παραλογισμό του τζόγου. Τη σίγουρη χασούρα, δηλαδή.

Θεωρίες, θα πει κανείς. ίσως να είναι έτσι. Θεωρίες. Ίσως και να μην είναι έτσι. Θα πεθάνω που θα πεθάνω του λέει από το υποσυνείδητο, όχι το συνειδητό. Ποιος ασχολείται με τη συνείδηση και ό,τι άλλο χειροπιαστό και γήινο. Μιλάμε μεταφυσικά, για τα μετά τη φύση, τα πέραν της φύσης.
Θα πεθάνω, λοιπόν, που θα πεθάνω κάποτε, γιατί εσύ, Θεέ μου, Δημιουργέ μου, όποιος κι αν είσαι, με θέλεις να παίζω κρυφτούλι με τον εξαποδώ, κι εσύ, πλάστη μου, να το διασκεδάζεις. Όχι, ρε, γίνομαι κι εγώ Θεός, ένας άλλος Θεός και αποζητώ το θάνατό μου, την καταστροφή μου παίζοντας τζόγο. Κι έτσι πριν φύγω, πριν με χώσουν στον τάφο, βιώνω, παίρνω μία ιδέα, τι είναι ζημιά, απώλεια, κατρακύλισμα, διάλυση.

Μύηση στον τζόγο είναι από μια άποψη η ουσιαστική προσέγγιση στην ιδέα του θανάτου. Παίζεις κουμάρι και πας παραμέσα, σε μονοπάτια απερπάτιστα που δεν στα φωτίζει καμία θρησκεία και καμία φιλοσοφία. 

Διαβαστε ακομα:

ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΘΕΣΗ ΕΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΦΟΡΕΣΤ ΜΠΙΛΙΑΣ!