ΠΡΙΝ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΥΛΗ

 
Είπαν ότι είναι ο πολυμαθέστερος άνδρας μετά τον Αριστοτέλη. Και να μην τον βάλεις αμέσως μετά τον συμπαντικό και γαλαξιακό Έλληνα φιλόσοφο, σίγουρα είναι κάποιος ξεχωριστός ο Γερμανός Γκότφριντ Λάϊμπνιτς που έδωσε κι αυτός την εξήγησή του για τη γέννηση του κόσμου. Γιατί το εκανε, όμως;
Γιατί, αναρωτιέμα εγώ, ο ασήμαντος άνθρωπος δεν αντιμετωπίζει φιλοσοφικά τη ζωή, δηλαδή να αποδεχθεί την αδυναμία του να δώσει απαντήσεις σε πράγματα αναπάντητα. Γιατί, λοιπόν, κάποια εκλεκτά δίποδα γίνονται θύματα της μανίας, της εμμονής να βρουν την… αλήθεια και το …νόημα της ύπαρξης μας. Μια απάντηση είναι ότι ο σκεπτόμενος άνθρωπος αρνείται να συμβιβαστεί με την ιδέα πως δεν υπάρχει καμία αλήθεια, κανένα νόημα.
Ο Gottfried Wilhelm Leibniz γεννήθηκε Ιούλιο του 1646 και πριν πεθάνει το 1716, σα σήμερα 14 Νοεμβρίου, πρότεινε τη δική του θεωρία. Ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε από τον Θεό, ο οποίος με τη σειρά του δημιούργησε κάποιες αόρατες ουσίες. Ο ίδιος, άλλωστε, ο Θεός είναι μια αόρατη ουσία ο Γερμανός επιστήμων.Άρα πιθανόν - προσθέτει ο αποδυτηριάκιας, …ολοκληρώνοντας τη θεωρία του μαθηματικού και διπλωμάτη και ιστορικού Λάϊμπνιτς - ο Θεός να δημιουργήθηκε από άλλες αόρατες ουσίες.
Τίποτα ορατό, ρε; Κατά τον Λάϊμπνιτς ο Θεός, παντογνώστης, παντοδύναμος, πανάγαθος, έκανε το καλύτερο δυνατό. 
Δεν το συζητάμε ότι το άτομο ήταν χαρισματικό, παιδί θαύμα, οκτώ χρόνων ήξερε και μελετούσε ελληνικά και λατινικά κείμενα. Στα 12 εξετάζοντας τα πράγματα με λογική, όχι στο αόρατο, ανέπτυξε τις αρχές μιας μαθηματικής νοηματικής γλώσσας.
Τελικά. Από τόσο φωτισμένους ανθρώπους πόσα ορατά πράγματα μάθαμε, προκειμένου να μας εξηγήσουν γιατί γεννιόμαστε, γιατί ζούμε, και πού πάμε όταν περάσουμε την Πύλη.

Κουβέντα του Λάϊμπνιτς: «Εκείνοι που επικαλούνται την ειρήνη για να κάνουν πόλεμο, αναμφίβολα δεν σκέφτονται παρά την ειρήνη των νεκροταφείων».

Διαβαστε ακομα:

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΤΣΟΓΛΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΥ ΠΟΙΗΤΗ